Cazul lui Cristi Danileț, în Washington Post. Judecătorul: „În România, e foarte greu să reformezi sistemul judiciar și să schimbi mentalități”

Cazul lui Cristi Danileț, în Washington Post. Judecătorul: „În România, e foarte greu să reformezi sistemul judiciar și să schimbi mentalități”

Cazul judecătorului Cristi Danileț, exclus de CSM din magistratură din cauza a două filmulețe postate pe Tik Tok, a ajuns în presa americană. Washington Post a preluat un material Associated Press, semnat Stephen McGrath, în care se precizează că sancțiunea aplicată magistratului a fost criticată inclusiv de Ambasada Statelor Unite la București.

Danileț a anunțat că atacă decizia CSM la Curtea Supremă, dar până la un verdict el nu poate profesa.

Cazul lui Cristi Danileț, în Washington Post

Sub titlul „SUA condamnă suspendarea unui judecător român în urma unor postări pe Tik Tok”, jurnalistul explică prin ce s-a remarcat Cristi Danileț și cum a ajuns acesta în vizorul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

În articol se arată că Danileț este un judecător din Cluj, foarte cunoscut și cu mulți urmăritori pe rețelele sociale. De mulți ani, el a criticat sistemul judiciar românesc și a cerut reformarea acestuia. Danileț chiar a organizat proteste împotriva celor care s-au opus reformelor, se arată în articol.

Stephen McGrath mai precizează că magistratul organizează și cursuri pentru elevi. De altfel, Danileț, alături de alți magistrați, este autorul unui manual de educație juridică.

„Cred că e un fel de răzbunare. Mulți ani, eu am fost implicat în procesul de reformare a sistemului judiciar românesc… Mi-am făcut mulți dușmani din cauza acestei atitudini. În România, e foarte greu să faci reforme în acest sistem, da și să schimbi mentalitățile”, a declarat Cristi Danileț, pentru agenția de presă americană Associated Press.

Jurnalistul a citat apoi din poziția Ambasadei SUA la București, dar și poziția lui Dacian Cioloș, președntele USR, partidul care i-a luat apărarea lui Danileț și a anunțat că se va adresa Comisie Europene pe această speță.

Cioloș a condamnat decizia CSM și a acuzat noul guvern că a început „distrugerea justiției”.

Decizia CSM „arată rău din orice unghi ai privi-o. Chiar dacă va fi anulată de Curtea Supremă, semnalul a fost deja dat. Judecătorii trebuie să fie foarte atenți”, a declarat președintele USR, citat pentru Associated Press, preluat de Washington Post.

Cioloș a mai susținut că în ultimele luni „a primit informații” că mai mulți judecători și procurori „se simt intimidați și sunt în diverse stadii ale procedurilor disciplinare”.

Reacții în cazul Cristi Danileț

Ambasada Statelor Unite la București s-a arătat „profund îngrijorată” după decizia CSM în cazul lui Danileț.

„Încurajăm noul guvern al României să continue reformele judiciare și anticorupție necesare. Cetățenii români merită un sistem de justiție independent, care să respecte statul de drept și valorile democratice. Trebuie să continuăm să susținem valorile care ne unesc”, a mai transmis Ambasada.

Cătălin Predoiu (PNL), ministrul Justiției, a susținut că CSM a riscat foarte mult cu această decizie, iar dacă acesta este noul nivel de exigență pe care dorește să îl impună în sistemul judiciar la nivel de politică disciplinară, atunci el trebuie impus la modul general și fără excepții, pentru a nu crea favoritisme.

În schimb, USR a criticat dur decizia CSM și a anunțat că se va adresa Comisiei Europene.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`