O echipă de cercetători de la Universitatea din California, Berkeley, a descoperit două găuri negre care au o masă mai mare de aproape 10 miliarde de ori decât cea a Soarelui, un record absolut, în centrul a două galaxii uriașe, situate la mai multe sute de milioane de ani lumină de Terra, relatează Boston.com
“Sunt imense. Nu ne-am fi așteptat să găsim așa uriașe găuri negre, pentru că ele sunt mult mai mari decât arată proprietățile galaxiei, respectiv viteza de dispersie a stelelor și luminozitatea din centrul galaxiilor gazdă. Este extraordinar”, a declarat unul dintre astronomi Chung-Pei Ma.
Până acum, recordul era deținut de o gaură neagră ce are o masă mai mare de 6,3 miliarde de ori decât cea a Soarelui, situată în centrul galaxiei în spirală M 87, una dintre cele mai mari galaxii din apropierea Căii Lactee.
Oamenii de stiinta au folosit la sol pe bază de telescoape, precum Hubble Space Telescope şi supercalculatoarele din Texas, cu respectarea stele în apropierea găurilor negre şi măsurare a vitezelor stelare pentru a descoperi aceste regiuni vaste, invizibil
Pentru această descoperire, oamenii de știință au folosit telescoape terestre, precum Hubble Space Telescope și supercalculatoare din Texas, care au observat stelele din vecinătatea găurilor negre și au măsurat vitezele stelare pentru a descoperi aceste regiuni vaste.
Cercetătorii presupuneau că îndepărtații quasari, nuclee luminoase active ale galaxiilor datând din “copilăria” Universului, adăpostesc găuri negre care au o masă de peste 10 miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui nostru.