În cursa mondială pentru găsirea unui vaccin eficient pentru a combate noul coronavirus, Franţa, Germania şi Italia au încheiat un contract cu compania Astrazeneca, pentru a primi 400 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19, după ce acesta va primi toate aprobările necesare, scrie Reuters.
Anunțul a fost făcut sâmbătă de către ministrul italian al Sănătăţii, Roberto Speranza, printr-un mesaj pe Facebook.
„Multe țări din lume și-au asigurat deja vaccinuri, Europa încă nu. Acțiunea rapidă coordonată a unui grup de state membre va crea o valoare adăugată pentru toți cetățenii UE aflați în această criză”, a precizat Speranza.
Vaccinul, realizat de Universitatea Oxford, se află încă în fază experimentală, testele definitivându-se la toamnă. Primele doze de vaccin vor fi disponibile înainte de sfârşitul anului.
Dozele vor fi distribuite și în alte state, numărul acestora urmând a fi stabilit în funcție de numărul de locuitori. Toate țările din blocul comunitar pot beneficia de acest program, conform DPA. China, Brazilia, Japonia și Rusia și-au exprimat de asemenea interesul.
„Acest lucru va asigura că sute de milioane de oameni din Europa vor avea acces la acest vaccin, bineînțeles dacă funcționează și vom afla până la sfârșitul verii”, a declarat directorul companiei, Pascal Soriot, precizând că primele semne sunt bune, pe baza datelor inițiale.
Agenția britanică de reglementare a medicamentelor și a serviciilor de sănătate (MHRA) a aprobat demararea ultimei faze a studiului vaccinului, după ce datele anterioare au arătat eficacitate și siguranță.
Alianța „va lucra împreună cu Comisia Europeană și alte țări din Europa pentru a se asigura că toată lumea primește vaccinul”, a mai spus acesta.
Compania a încheiat tranzacții de fabricație la nivel mondial, pentru a-și îndeplini ținta de a produce 2 miliarde de doze de vaccin, inclusiv prin două proiecte susținute de Bill Gates și printr-un acord de 1,2 miliarde de dolari cu guvernul SUA.
În urmă cu o lună, cercetătorii de la Universitatea Oxford au lucrat la alt vaccin, care a eșuat ulterior. ChAdOx1 nCov-19, vaccinul care era considerat favorit să aibă sorți de izbândă, s-a dovedit în cele din urmă a fi o mare dezamăgire.
„Cantitatea de virus în nasul animalelor vaccinate și al celor nevaccinate a fost identică. Dacă același lucru se va întâmpla și la oameni, înseamnă că vaccinarea nu ar opri infectarea. Cred cu putere că această descoperire ar trebui să provoace urgent o reevaluare a testelor pe oameni a acestui vaccin”, spunea Jonathan Ball, profesor de virologie moleculară la Universitatea Nottingham, în timpul testelor.
Dacă se va descoperi unvaccin, producţia ar trebui „distribuită la nivel global pentru a protejaîmpotriva „naţionalismului vaccinării”, a declarat Jane Halton, fost șef al departamentelor de Sănătate şi Finanţe din Australia și actual comisar al Comisiei naționale de CoordonareCOVID-19, pentru a evita situația în care un stat se va îngriji doar de el însuși la început, în detrimentul celorlalţi.
„Este greu, pentru că va trebui ca oamenii să coopereze. Iar nevoia de a prioritiza propriul stat, cred, va fi foarte mare. După ce o țară va produce unvaccinși îl va oferi propriilor cetățeni vulnerabili, va trebuie să stabilească „cât din acesta va merge, în același timp, către oamenii vulnerabili din lume.
În acest moment, suntem toți implicați. Imediat ce se va găsi unvaccin, mi-e teamă că s-ar putea să nu mai fim împreună, așa cum am văzut”, a precizat Jane Halton.
În acest sens, OMS lucrează deja la o listă a „destinatarilor prioritari”, inclusiv lucrătorii sanitari de urgenţă, cei în vârstă şi persoanele cu deficienţă imunitară.