Coronavirus. Mai trebuie să port mască de protecție în spațiile publice?

Coronavirus. Mai trebuie să port mască de protecție în spațiile publice?

Măștile de protecție împotriva coronavirusului rămân obligatorii și după data de 15 iunie. Președintele Klaus Iohannis a anunțat încă de săptămâna trecută că starea de alertă se va menține și după mijlocul acestei luni, iar o parte dintre restricții vor rămâne în vigoare. Totuși, începând de luni, românii vor putea merge din nou la mall, la sala de fitness ori la piscinele exterioare, și pot organiza organiza evenimente private cu un număr limitat de participanții. Toate acestea au fost închise odată cu intrarea în vigoare a stării de urgență, emisă la 16 martie, din cauza răspândirii SARS-CoV-2.

Lista locurilor publice unde este obligatoriu să purtăm mască de protecție

Purtarea măștii de protecție împotriva coronavirusului a devenit obligatorie în data de 15 mai, odată cu relaxarea măsurilor de restricții cauzate de epidemia de Covid-19. Tot în acea dată, starea de urgență a fost ridicată, fiind înlocuită cu starea de alertă, ce se va menține și după data de 15 iunie.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a anunțat, în data de 20 mai, Ordinul Comun al Ministerului Sănătății și Ministerului de Interne privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mainilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS CoV-2 pe durata stării de alertă

Conform documentului, pe perioada stării de alertă, masca de protecție trebuie purtată în orice spațiu public închis, spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă, pe toată durata prezenței în oricare din spațiile închise ale incintei.

Există și câteva excepții:

– dacă angajatul este singur în birou sau se află minim 2 m între persoanele din acel birou, cu condiția aerisirii camerei, cel puțin la două ore și se asigură dezinfecția suprafețelor;

– dacă persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;

– dacă persoana desfășoară activitați fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescuta, etc.);

– prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

– vorbitorii în public cu condiția respectării distanței de 3 metri

– elevii/studenții doar în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanțarea corespunzătoare

– copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Persoanele care nu respectă obligația de a purta mască în spațiile menționate pot fi sancționate contravențional în baza Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 (publicată în Monitorul Oficial nr.396 din 15 mai 2020) raportat la art.65 lit.h, respectiv “nerespectarea de către persoane fizice a măsurilor individuale de protecție a vieții“ se sancționează cu amendă între 500 de lei și 2500 de lei.

Cum se poartă corect masca de protecție împotriva coronavirusului

Masca de protecție împotriva noului coronavirustrebuie să acopere nasul și gura pentru a fi eficientă în combaterea răspândirii SARS-CoV-2.

Mucoasele din gurăși căi respiratoriisunt medii perfecte contractarea și incubareavirusurilor, de unde se răpândesc în tot organismul. Purtarea unei măști medicale este una dintre măsurile de prevenție care pot limita răspândirea anumitor boli respiratorii virale, inclusiv COVID-19, deși, este importanat să știi că nu există nici o dovadă că doar prin purtarea unei măști ești complet protejat.

De precizat că, măștile sunt eficiente doar dacă sunt utilizate în combinație cu respectarea igienii mâinilor – înainte de a atinge masca și de a ți-o pune pe față, igienizați-vă mâinile cu apă și săpun sau dezinfectant de mâini.

Pe piața din România sunt disponibile mai multe tipuri de măşti, cu prețuri și grade de eficiență diferite

Multe persoane se întreabă care dintre cele trei tipuri de măști de protecție recunoscute oficial de către Organizația Mondială a Sănătății (OSM) trebuie purtate pentru a se proteja mai bine de COVID-19:FFP1,FFP2sauFFP3.

Măștile de tipFFP1protejează împotriva particulelor mari și solide. Purtarea acestui tip de mască este potrivită numai pentru protecția împotriva substanțelor iritante, dar care nu sunt dăunătoare. Din acest punct de vedere eficiența minimă a filtrului este de 78%-80%.

Măștile de tipFFP2reprezintă un nivel superior de protecție comparativ cu măștile de tipFFP1. Ele sunt echivalentul european al măștilor N95 utilizate în SUA, capabile să blocheze particulele mici aflate în aer, cu o dimensiune de până la 0,6 μm, în proporție de 94%.

Măștile care oferă cel mai înalt nivel de protecție sunt cele de tipFFP3, care protejează împotriva substanțelor în concentrații uriașe. FFP 3 poate bloca atât aerosoli lichizi cât și pe cei solizi. Protocoalele OMS actuale prezintă măști de fațăFFP3pentru controlul infecțiilor cu virus și bacteriene atunci când contagiunea este răspândită prin tuse și strănut (cum ar fi coronavirusul).

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:30 - Eugen Sechila, lider al mișcării neo-legionare și apropiat al lui Călin Georgescu, a fost ridicat de pe aeroportul Otopeni și dus la audieri. Surse: Ar fi vrut să plece din țară cu destinația Ciad (VIDEO)
19:26 - Ce i s-a întâmplat unei pensionare din Cluj, după recalculare. Inițial, avea o pensie de 7.873 lei: “Astăzi am primit cuponul de pensie”
19:20 - Ce sume de bani promite statul român elevilor care câștigă aurul la competiții naționale sau internaționale
19:17 - Cât costă rochiile pentru revelion soției lui Ștefan Bănică Jr. Doritoarele trebuie să scoată mulți bani din buzunar
18:58 - Vlad Nistor: Modelul bulgăresc ne cam paște. Alegerile parlamentare au fost contaminate de alegerile prezidențiale și de felul în care opinia publică a fost manipulată cu această ocazie (VIDEO)
18:57 - Cristina Cioran și Alex Dobrescu se pregătesc iar să devină părinți, deși el are ordin de restricție și nu se poate apropia de ea: „Ce vină are acest copil că are doi părinți idioți?”
18:37 - Un tată și-a pus capăt zilelor, copleșit de dispariția fiicei sale. Fata a apărut câteva zile mai târziu
18:26 - Iarna pune stăpânire pe mai multe zone din România. Unde va ninge și va fi viscol
18:22 - Alexandr Dughin amenință din nou România: „Europa de Est va fi ori neutră, ori a noastră. Oameni ca Viktor Orban sau Georgescu din România înțeleg foarte bine acest lucru”
18:22 - Țara din Europa în care mulți oameni vor să locuiască. Se află la mică distanță de România