Cum au ajuns mai multe proprietăți imobiliare din Mamaia la grupul de interese controlat de Radu Mazăre: Ce rol a jucat actualul primar al Constanței, Decebal Făgădău

Cum au ajuns mai multe proprietăți imobiliare din Mamaia la grupul de interese controlat de Radu Mazăre: Ce rol a jucat actualul primar al Constanței, Decebal Făgădău

Mai multe proprietăți imobiliare din Mamaia a ajuns la grupul de interese controlat de Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, potrivit jurnaliștilor de la newsweek.ro. Acest lucru s-ar fi întâmplat prin intermediul unei firme din Constanța, care ”își ascunde adevărații deținători într-un off shore cipriot”. Este vorba despre firma Nitalexil SRL, înființată în 2001, cu sediul la o adresă din Constanța unde își au sediul și alte societăți care au legături cu Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu sau Sorin Strutinsky, după cum arată sursa citată.

Firma în cauză deține, în toată stațiunea Mamaia, terenuri pe care s-au construit blocuri care produc profituri consistente în fiecare sezon estival.

De exemplu, pe Aleea Itaca, nr. 2 există o suprafață de 372 de metri pătrați, care a fost transferată în septembrie 2013 în proprietatea Nitalexil. În acel an, deși regimul construcțiilor în zonă era de P+2, printr-un acord al Primăriei Constanța destinația terenului s-a modificat astfel că a fost permisă construirea unui imobil P+6. Două luni mai târziu, în august 2013, destinația este modificată din nou din P+6 în P+8. În 2014, Nitalexil a primit pentru acest teren certificat de urbanism și autorizație de construcție, iar în prezent acolo se află, foarte aproape de plajă, două blocuri.

Nitalexil are în proprietate și alte câteva terenuri de pe Faleza Nord a Constanței. „Unul dintre acestea, de 590 de metri pătrați, a fost cumpărat de firmă de la Primărie în iulie 2006. Tot atunci, o suprafață de 700 de metri a avut același traseu”, se arată în articolul citat.

În aceeași zonă, firma a primit de la Primărie un teren de 550 de metri pătrați, teren pe care, în 2015 a fost construit un bloc P+5, ”care în 2018 a primit bonus de la actualul primar Decebal Făgădău încă două etaje și așa s-a ajuns la P+8”.

Nitalexil deține o suprafață și în zona barului Melody din Mamaia. Este vorba despre un teren de 149 de mp, cedat în 2008 de o familie către firma în cauză. De la aceeași familie, Nitalexil a cumpărat alți 181 de mp.

Un alt teren de 697 mp situat pe Aleea Megara a fost vândut, în 2011 de Primăria Constanța unei persoane interpuse care îl vinde în 2012 nepoatei lui Radu Mazăre. În 2015, terenul este vândut companiei Nitalexil, iar în 2017 Primăria Constanța, condusă de Decebal Făgădau,acordă firmei autorizația pentru construcția unui imobil P+6-8E.

”Actualul primar Decebal Făgădău a fost, în cele mai multe dintre aceste cazuri, viceprimarul lui Radu Mazăre. Se poate spune că nu el a decis, ci Mazăre. Dar sunt și cazuri în care Făgădău a fost implicat direct și ca viceprimar, și ca primar”, mai notează jurnaliștii de la Newsweek.

Ultima oră
23:54 - Dan Barna: Fie PNL vine cu o altă propunere de premier și discutăm posibilitatea revenirii la guvernare, fie PNL rămâne alături de Florin Cîțu și echipa câștigătoare merge alături de Marcel Ciolacu
23:45 - SPD, peste CDU la alegerile federale din Germania. Fără Angela Merkel, conservatorii germani par să se îndrepte spre cel mai slab rezultat din ultimii 72 de ani
23:36 - Șeful celei mai vechi firme de recrutare a stârnit discuții aprinse în online. Ce sondaj a făcut pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex să-și pună un cerculeț verde pe rever, să fie vizibil de la distanță”
23:11 - Carmen Negoiță și iubitul politician se căsătoresc! Vedeta a făcut anunțul în direct: „Mi-a dat o cutie mare cu un cadou de ziua mea…”
22:38 - Ianis Hagi câștigă sume impresionante din contractele de publicitate. Cât încasează anual fotbalistul lui Glasgow Rangers
22:16 - Val de frig în România. Directoarea ANM, detalii importante despre cum va fi vremea în zilele următoare
21:53 - Noua conducere a PNL a fost aleasă oficial. Florin Cîțu: Au fost două zile lungi, dar importante pentru viitorul partidului (VIDEO)
21:34 - Noi probleme la alegerile din USR PLUS: „Cică deja am votat… lucru neadevărat. De ce apare că am votat cu Barna când aseară nu s-a încărcat pagina?”
21:21 - Dacian Cioloș: Nu am discutat nimic cu Florin Cîțu sau cu cineva din conducerea PNL după congresul lor. USR PLUS nu se întoarce la guvernare decât în condițiile deja expuse – alt premier și calendar clar de reforme
21:09 - Andreea Marin a fost infectată cu coronavirus: „Probabil am avut una dintre cele mai ușoare forme de Covid pentru că am fost păzită de vaccin”