De ce nu doboară Armata dronele ruseşti / Şeful Statului Major al Armatei: „România nu poate să ducă operaţii de luptă pe timp de pace. Trebuie schimbate 4 legi”

De ce nu doboară Armata dronele ruseşti / Şeful Statului Major al Armatei: România nu poate să ducă operaţii de luptă pe timp de pace. Trebuie schimbate 4 legi
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Christophe Gateau

Şeful Statului Major al Armatei, generalul Gheorghiţă Vlad, a spus că din cauza legislației actuale, militarii nu pot acționa pentru a doborî dronele de atac care, eventual, ar mai intra în spaţiul aerian al României.

De ce nu poate Armata să doboare dronele

Șeful Armatei a spus că ar trebui modificate patru legi. Este vorba despre: Legea Apărării Naţionale, Legea de organizare şi funcţionare a Ministerului Apărării Naţionale, Legea privind Regimul Armelor şi Muniţiilor şi Legea 257/2021 privind modul de acţiune împotriva aeronavelor care utilizează neautorizat spaţiul aerian al României.

”Drona sau rămăşiţa de dronă nu trebuie echivalată cu o aeronavă şi să răspundă bazei legale pe care o avem în momentul de faţă, ea trebuie asimilată la muniţie”, a precizat şeful SMA, pentru Europa Liberă.

Mihai Fifor, fost ministru al Apărării şi vicepreşedinte al Comisiei de apărare a Camerei afirmă că toate legile Apărării, dacă vor ajunge la Parlament, pot fi discutate şi votate în procedură de urgenţă.

“În momentul de faţă, Armata României nu poate să ducă operaţii de luptă pe timp de pace. Trebuie dată o stare excepţională, stare de asediu sau stare de război. Armata României nu poate să opereze sistemele de armament în afara obiectivelor militare sau a terenurilor de instrucţie pe care le avem în momentul de faţă”, a declarat şeful Statului Major al Apărării la Inteviurile one2one.

Generalul Gheorghiţă Vlad a explicat că în cazul Legii privind modul de acţiune împotriva aeronavelor care utilizează neautorizat spaţiul aerian al României, la articolul opt, de exemplu, pentru că drona este încadrată la aeronavă fără pilot, militarii trebuie să respecte aceleaşi reguli dacă este combătută, adică: să se ridice serviciul de poliţie aeriană, avionul să dea semnale că s-a încălcat teritoriul sau spaţiul aerian naţional.

“Drona respectivă bineînţeles că n-o să răspundă la toate alea, că nu e un pilot care să vadă”, a explicat şeful Statului Major al Apărării.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`