Elevii maghiari din România au avut rezultate mai bune la PISA 2022, decât cei care învață în limba română, susține sociologul Tamás Kiss

Elevii maghiari din România au avut rezultate mai bune la PISA 2022, decât cei care învață în limba română, susține sociologul Tamás Kiss
Sursa foto: Pixabay.com

Elevii din România care studiază în limba maghiară au avut rezultate mai bune la testele PISA 2022, decât media națională a elevilor care învață în limba română, susține sociologul Tamás Kiss, unul dintre inițiatorii ideii de a realiza un sub-eșantion reprezentativ și pentru elevii maghiari, citat de publicația transtelex.ro.

Acesta a mai spus că rezultatele indică faptul că inegalitățile în cadrul sistemului de învățământ cu predare în limba maghiară sunt mai mici decât la nivel național.

„Suntem într-un dezavantaj structural. PISA arată că elevii maghiari stau mai bine din punct de vedere al abilităților și, în ciuda acestui lucru, au rezultate mai slabe la examenele naționale”, a explicat Tamás Kiss.

În Harghita, peste 50% dintre elevii de la clase cu predare în limba maghiară au luat sub 5 la proba de Limba și literatura română de la Evaluarea Națională 2023.

„Se pare că educația în limba maghiară nu este deloc mai slabă. În general, aceste concluzii sunt trase din rezultatele examenelor naționale, bacalaureat și evaluare națională, care sunt percepute ca un fel de măsură obiectivă a valorii, deși nu sunt.

Modul în care se desfășoară aceste examene reprezintă de fapt o discriminare structurală în sine. De fapt, elevii maghiari au o medie mai proastă din cauza limbii și literaturii române.

În principiu, Legea Educației rezolvă această problemă pentru că acești elevi învață limba română conform unei programe speciale și susțin examenele conform acestei programe. Cu toate acestea, este un mare semn de întrebare dacă această soluție va fi cu adevărat corectă”, a adăugat Tamás Kiss.

Câți elevi care învață în limba maghiară au fost testați la PISA

„Din sondajele PISA anterioare, am observat că mai multe țări au un sub-eșantion reprezentativ de aproximativ 1.000 de persoane care studiază într-o limbă a minorităților. De aici a venit ideea ca ar trebui să realizăm un sub-eșantion reprezentativ și pentru elevii maghiari din Ardeal”, a explicat sociologul Tamás Kiss, unul dintre inițiatorii sub-eșantionului maghiar, alături de Tibor Toró.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:44 - Daniel Breaz, despre dosarul care îl vizează pe Horațiu Potra: „Pe mine mă frapează faptul că Georgescu avea nevoie de această pază”
17:08 - Marian Vanghelie, trimis în judecată de procurorii DNA, în dosarul Economat. Fostul primar, acuzat de complicitate la abuz în serviciu. Prejudiciul este de sute de milioane de lei
17:02 - Crimă în Sectorul 5 al Capitalei. Mama agresorului a sunat la 112 pentru a anunța fapta
16:56 - Gheorghe Ialomițianu: „Acest Guvern trăiește din împrumuturi și vă dați seama ce dobânzi plătim” (VIDEO)
16:51 - Bogdan Matei (PSD), despre problemele cauzate de softul Casei de Pensii: Sunt foarte multe probleme și, din păcate, pensionarii au de suferit. Statul român, prin anumite instituții ale sale, nu este pregătit de digitalizare (VIDEO)
16:42 - Amenzi uriașe în urma controalelor ANSVSA din supermarketuri și hipermarketuri. Ce nereguli au găsit inspectorii în magazine
16:21 - IPJ Brăila rămâne în continuare șără șef: Note de 2,66 și 4,81 obținute de cei doi candați la concursul de ocuparea postului
16:04 - Călin Georgescu a recunoscut, într-un final, că a fost la herghelia de la Ciolpani, sâmbătă seara, alături de Horațiu Potra. “Eu am fost acolo pentru că m-au solicitat ei”
15:58 - Reacțiile tricolorilor după ce și-au aflat adversarii din preliminariile CM 2026. Ianis Hagi: „Atât am de zis!”
15:38 - Drulă: Cerem Guvernului Ciolacu să aducă bugetul în Parlament. Deocamdată, cifrele arată rău, de aceea discuțiile pe reforme și pe investiții merg prost