România este în fruntea Europei atunci când vine vorba despre violență domestică. În multe familii, punctul de vedere se impune prin injurii, palme și pumni. Puține cazuri ajung în atenția Poliției și mai puține sunt soluționate, iar ordinele de restricție nu-i mai bagă în sperieți pe agresori, în condițiile în care justiția s-a dovedit în ultimele decenii destul de permisivă.
Anul 2020, marcat de restricții în contextul COVID-19, a fost și mai dificil pentru cupluri și mai ales pentru victimele violenței domestice. În Capitală de exemplu, potrivit datelor comunicate Direcția Generală de Poliție București pentru B1.ro, cifrele au cunoscut o creștere față de anul precedent.
Astfel, în 2020 au fost înregistrate 4.362 de cazuri de violență domestică. Cele mai multe, în Sectorul 3, 850 de cazuri. Pe locul al doilea este Sectorul 5, 820 de episoade violente înregistrate. Cele mai puține au fost raportate în Sectorul 1, 578.
La nivel național, 40% dintre ordinele de protecție sunt încălcate. În multe dintre situații femeile sunt omorâte înainte să apuce să ceară din nou ajutorul. Potrivit celor mai recente date, la 112 sună în fiecare oră câte o femeie româncă, din cauza violenței domestice. Alte victime preferă să îndure, în tăcere.
Deși a fost votată legea care îi obligă pe agresori să poarte brățări electronice pentru a preveni contactul cu victima, sistemul va fi disponibil la nivel național abia peste câțiva ani. Primele dispozitive ar trebui să funcționeze în martie 2022, însă doar la nivelul Capitalei.
Brățara electronică va fi montată pe piciorul sau pe brațul agresorului. Un dispozitiv similar, dar mai discret, va fi purtat de persoana agresată. Astfel, în momentul în care agresorul se apropie prea mult, polițiștii va primi o alertă.
Distanța de siguranță, care va trebui menținută între persoana violentă și victimă va fi decisă de instanță, în funcție de fiecare caz în parte. Agresorii vor putea fi monitorizați electronic exclusiv în baza unei decizii judecătorești și bineînțeles, a unei plângeri din partea persoanei agresate.