Focar de rujeolă, descoperit la o școală din București / Mai mulți copii au fost diagnosticați cu această boală: „Jumătate din secții sunt pline”

Focar de rujeolă, descoperit la o școală din București / Mai mulți copii au fost diagnosticați cu această boală: „Jumătate din secții sunt pline”
Sursa foto: Shutterstock

Un focar de rujeolă a fost descoperit la o școală din Capitală, după ce mai mulți copii au fost diagnosticați cu această boală. Este vorba despre o instituție de învățământ din Sectorul 2 al Bucureștiului. În aceeași zi, patru cazuri de rujeolă au fost confirmate.

Chiar dacă se iau măsuri la nivelul instituției de învățământ, important este că sunt tot mai multe cazuri.

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă

Acesta este primul focar de infecție descoperit într-o școală din București.

După ce au fost raportate aproximativ 2.000 de cazuri în 29 de județe, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă pentru: „a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă”.

Rujeolă este o boală cunoscută și sub denumirea de pojar. Este extrem de contagioasă și afectează cel mai mult copiii. Pentru a preveni îmbolnăvirea și răspândirea este necesară vaccinarea copiilor sub 5 ani.

De asemenea, rujeola este o boală virală acută și contagioasă, care poate fi transmisă prin picăturile respiratorii produse de persoanele infectate când tușesc sau strănută.

„Din păcate, în România, deși stăteam încă din pandemie la un ritm scăzut de vaccinare împotriva acestei afecțiuni, deci raportul de vaccinare era sub 80%, pandemia a făcut ca acest raport să scadă și mai mult (…).

Sunt destul de multe cazuri la noi în spital. Jumate din secțiile de copii sunt pline cu această afecțiune, ceea ce este grav, că sunt și cazuri chiar din București.

Există chiar și un focar la o școală din București, copiii care aș zice că ar fi fost obligatoriu să fie vaccinați. Din păcate, nu sunt vaccinați și atunci am avut foarte multe cazuri din acest focar în centrul Bucureștiului”, a declarat dr. George Jugulete, medic primar boli infecțioase la Institutul Matei Balș, scrie antena3.ro.

Medicul infecționist Carmen Dorobăț, despre simptomele acestei boli, pe B1 TV

Medicul infecționist Carmen Dorobăț a comentat subiectul rujeolei în cadrul emisiunii Politica Zilei, moderată de Ioana Constantin, pe B1 TV.

„Rujeola este o boală pe care ar trebui noi să o întâlnim din ce în ce mai rar, pentru că există vaccinarea antirujeolică și există din anii ’90 această vaccinare, care a fost a fost finanțată de Ministerul Sănătății. Toată lumea dacă vrea se vaccinează, dacă nu, nu, ca urmare mai avem rujeolă.

Rujeola apare în anotimpul rece, deci cazuri de rujeolă au fost permanent, dar nu multe. Acum, probabil că subvenim de acea perioadă din pandemie, când nu s-au mai făcut vaccinurile corect și în special, într-adevăr, copii de circa 4 ani nu au fost vaccinați și, ca urmare, a apărut această boală. Dintre toate bolile acestea ale copilăriei, cum sunt numite, varicelă, rubeolă, scarlatină aș putea spune că rujeolei trebuie să îi dăm atenția cea mai mare, pentru că dezvoltă complicații care pot avea un tablou clinic deosebit de zgomotos, în special complicații la nivel respirator și la nivelul sistemului nervos central”, a declarat medicul Carmen Dorobăț.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`