Granițele României, luate cu asalt de gunoaiele din Schengen. Mii de tone deșeuri, întoarse înapoi de la frontierele noastre

Granițele României, luate cu asalt de gunoaiele din Schengen. Mii de tone deșeuri, întoarse înapoi de la frontierele noastre
Foto: Poliția de Frontieră

Prin centrele marilor orașe din România pot fi observate numeroase magazine de haine vechi pe vitrinele cărora se pot citi „import UK” sau „import Germania”. Multe dintre aceste cantități de haine vechi intră în țară prin mijloace dubioase, astfel că autoritățile sunt nevoite să verifice permanent transporturile spre țară pentru a deosebi mărfurile ce nu pot afecta sănătatea românilor de gunoaiele colectate din diverse state occidentale sau asiatice.

Aproape 1.5 tone de haine vechi, uzate, din Germania au fost reținute rcent de polițiștii de frontieră la intrarea în România; acestea nu dețineau niciun certificat de igienizare astfel că deșeurile reprezentau un risc crescut pentru sănătatea populației.

Peste 1.400 de kilograme de deşeuri, îmbrăcăminte şi încălţăminte uzate, care erau transportate cu o autoutilitară din Germania spre Maramureş au fost întoarse în Ungaria din vama Petea – a transmis, vineri, Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmaţiei.

Autorităţile de control au interzis intrarea gunoiului pe teritoriul României, fiind înapoiate în spațiul Schengen

„S-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră, pe sensul de intrare în ţară, un maramureşan în vârstă de 50 de ani, conducând o autoutilitară înmatriculată în România.

Şoferul transporta, conform documentelor de însoţire a mărfii, articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte uzate, de la o societate comercială din Germania având ca destinaţie o firmă din Baia Mare, judeţul Maramureş.

Existând suspiciuni cu privire la legalitatea acestui transfer de deşeuri, a fost solicitat sprijin autorizat reprezentanţilor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului Satu Mare care au stabilit că bunurile transportate – în cantitate totală de 1.461 kilograme – nu pot intra pe teritoriul României, întrucât nu există documente legale, neavând certificatul de curăţare şi dezinsecţie”, precizează comunicatul remis de vameșii români.

2021: 14.000 tone oprite de polițiștii de frontieră la granițele României

Autoritățile reamintesc faptul că, anul trecut au fost identificate peste 224 cazuri de transport ilegal de deşeuri din diverse state occidentale  – Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Belgia, Germania, Norvegia, Portugalia, Olanda, Spania etc. dar şi din Bulgaria, Serbia sau chiar Asia (China, Hong Kong, Pakistan, Israel, Japonia) sau America de Nord (S.U.A., Canada).

În urma verificărilor s-a stabilit faptul că deșeurile – în cantitate totală de peste 14.000 de tone – nu corespundeau cu datele declarate şi cuprinse în documentele prezentate autorităţii vamale, fiind prezentate drept mărfuri și nici nu îndeplineau condiţiile legale de intrare din punct de vedere al legislaţiei de mediu.

Deşeurile – metal și hârtie, aluminiu, textile, cauciuc, lemn, baterii și bucăți de azbest, sticlă, material feros, componente de vehicule scoase din uz, aparate de uz casnic, echipamente electrice şi electronice etc – au fost înapoiate pe teritoriul statului vecin (la frontiera terestră), respectiv firmelor exportatoare (la frontiera maritimă), deoarece nu pot fi puse în circulaţie pe teritoriul României.

Urmăriți B1TV.ro și pe