„S-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră, pe sensul de intrare în ţară, un maramureşan în vârstă de 50 de ani, conducând o autoutilitară înmatriculată în România.
Şoferul transporta, conform documentelor de însoţire a mărfii, articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte uzate, de la o societate comercială din Germania având ca destinaţie o firmă din Baia Mare, judeţul Maramureş.
Existând suspiciuni cu privire la legalitatea acestui transfer de deşeuri, a fost solicitat sprijin autorizat reprezentanţilor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului Satu Mare care au stabilit că bunurile transportate – în cantitate totală de 1.461 kilograme – nu pot intra pe teritoriul României, întrucât nu există documente legale, neavând certificatul de curăţare şi dezinsecţie”, precizează comunicatul remis de vameșii români.
2021: 14.000 tone oprite de polițiștii de frontieră la granițele României
Autoritățile reamintesc faptul că, anul trecut au fost identificate peste 224 cazuri de transport ilegal de deşeuri din diverse state occidentale – Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Belgia, Germania, Norvegia, Portugalia, Olanda, Spania etc. dar şi din Bulgaria, Serbia sau chiar Asia (China, Hong Kong, Pakistan, Israel, Japonia) sau America de Nord (S.U.A., Canada).
În urma verificărilor s-a stabilit faptul că deșeurile – în cantitate totală de peste 14.000 de tone – nu corespundeau cu datele declarate şi cuprinse în documentele prezentate autorităţii vamale, fiind prezentate drept mărfuri și nici nu îndeplineau condiţiile legale de intrare din punct de vedere al legislaţiei de mediu.
Deşeurile – metal și hârtie, aluminiu, textile, cauciuc, lemn, baterii și bucăți de azbest, sticlă, material feros, componente de vehicule scoase din uz, aparate de uz casnic, echipamente electrice şi electronice etc – au fost înapoiate pe teritoriul statului vecin (la frontiera terestră), respectiv firmelor exportatoare (la frontiera maritimă), deoarece nu pot fi puse în circulaţie pe teritoriul României.