Grupul de Luptă al NATO în România se constituie oficial: Forțele principale vor fi dispuse la Cincu. Totodată, Franța va disloca un detașament de apărare antiaeriană la Capu Midia

Grupul de Luptă al NATO în România se constituie oficial: Forțele principale vor fi dispuse la Cincu. Totodată, Franța va disloca un detașament de apărare antiaeriană la Capu Midia
Foto: Facebook @ MApN

Grupul de Luptă al NATO din România se constituie oficial, începând cu luna mai, iar forțele sale principale vor fi dispuse la Cincu. Totodată, Franța va disloca un detașament de apărare antiaeriană la Capu Midia, conform precizărilor transmise joi de Ministerul Apărării Naționale.

MApN, precizări despre constituirea Grupului de Luptă al NATO în România

„Grupul de Luptă al NATO (Battle Group Forward Presence – BGFP) din România se constituie, începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaționale aliate din cadrul Forței de Răspuns a NATO, dislocate în țara noastră. Constituirea grupurilor de luptă (Bulgaria, România, Slovacia și Ungaria) se înscrie în setul mai larg de măsuri adoptate de NATO pentru consolidarea posturii de descurajare și apărare pe termen mediu și lung, ca urmare a conflictului militar declanșat de Federația Rusă în Ucraina”, a explicat MApN.

Franța va integra, rotațional, efective ale Belgiei și Țărilor de Jos, a precizat MApN.

„La propunerea Franței de a prelua rolul de națiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance („Spearhead”) al Forţei cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat al NATO (VJTF), va forma BGFP pe teritoriul național, integrând, rotațional, efective ale Belgiei și Țărilor de Jos. Forțele principale ale BGFP vor fi dispuse în Centrul Național de Instruire Întrunită din Cincu unde vor executa misiuni și activități de instrucție alături de structuri ale Armatei României. Totodată, Franța va disloca un detașament de apărare antiaeriană în Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană din Capu Midia”, se mai arată în același comunicat.

MApN a vorbit și despre importanța Grupului de Luptă.

„BGFP va conduce la creșterea cooperării militare a României cu Franța și, implicit, la creșterea securității spațiului euro-atlantic pe flancul estic. Cooperarea cu partenerii strategici și existența pe teritoriul național a unor structuri de luptă relevante contribuie la creșterea capacității de reacție în contextul crizei din regiunea Mării Negre”, a explicat instituția.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, le-a mulțumit atât partenerilor francezi, cât și decidenților NATO.

„Mulțumesc partenerilor francezi, în special Doamnei Florence Parly, ministrul apărării al Republicii Franceze, națiunilor aliate care se vor alătura acestui grup de luptă, dar și decidenților NATO care au răspuns necesităților de securitate din zona Mării Negre, în noul context generat de invazia Rusiei în Ucraina”, a scris oficialul, joi, pe Facebook.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`