Medicii de familie anunță că nu vor mai încheia contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru luna februarie, dacă CNAS nu va crește actualele tarife de decontare. Prin urmare serviciile oferite de medicii de familie vor fi asigurate doar contra cost, în acest scenariu.
Doar în București, peste jumătate dintre medicii de familie sunt deciși să nu mai lucreze cu CNAS, dacă sumele decontate de Casă către medici nu vor crește, a anunțat luni, într-o conferință de presă, Mihnea Stroe, președintele Patronatului Medicilor de Familie București – Ilfov, potrivit Hotnews.
Aceeași situație este valabilă și pentru medicii din ambulator, care anunță la rândul lor că sunt deciși să nu mai încheie contracte cu CNAS la actualele valori propuse de Casă, ceea ce înseamnă că nici ei nu ar mai putea acorda servcii medicale decontate, spune Cosmin Alexandrescu, președintele Asociației Medicilor de Ambulator.
Medicii se plâng că nu mai pot susține, în acest an, funcționarea cabinetelor cu sumele pe care CNAS a anunțat că le va deconta în 2024 – doar 3,3 lei valoarea punctului pe serviciu medical în asistenţa medicală ambulatorie.
Circa 4.000 de medici de familie îndeplinesc vârsta de pensionare și mulți amenință că vor ieși la pensie dacă li se taie din bani. Asta în contextul în care sistemul sanitar se confruntă deja cu un acut deficit de medici.
Despre această problemă, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că este responsabilitatea celor de la CNAS să negocieze sumele:
„Eu sunt la Ministerul Sănătății, negocierile și contractele se încheie cu CNAS, iar finanțarea este aprobată de Ministerul Finanțelor. Din punctul meu de vedere, trebuie să existe o astfel de soluție, de rectificare bugetară.”
Rafila a mai afirmat că speră ca, „în urma negocierilor, diferențele dintre ceea ce a fost finanțat în 2023 și situația actuală să fie cât mai mici și să permită, la o eventuală rectificare bugetară, completarea fondurilor”.
Ministrul Sănătății i-a îndemnat pe medicii de familie și pe cei de ambulator să participe la negocierile cu CNAS, în contextul în care Casa Națională de Asigurări de Sănătate va începe joi, 18 ianuarie, negocieri cu reprezentanții medicilor de familie și ai celor de ambulator.
„Sperăm că vom găsi soluții pentru toate problemele ridicate de bugetul din acest an. Există o emoție în rândul medicilor de familie și al medicilor de ambulator. Cunoaștem nemulțumirile determinate de resursele bugetare limitate. Am făcut apel, conform legislației, la negociere, în așa fel încât să nu punem asigurații în situația de a nu avea acces la servicii medicale”, a declarat luni președintele interimar al CNAS, Cristian Celea, într-o conferință de presă.