Medicul infecționist Carmen Dorobăț a avut o intervenție telefonică în emisiunea „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin, pe B1 TV, unde a dat mai multe detalii despre Covid-19 și care sunt simptomele exacte sau când trebuie să știm că trebuie să mergem să ne testăm.
„Există multe viroze în această perioadă, dar așa cum spuneam în urmă cu ceva timp, ne așteptam ca odată cu începutul anului școlar și a anului universitar, noi toți ne-am întors din concedii, numărul cazurilor de infecție cu coronavirus să crească. Și aș mai sublinia un fapt, este vorba de circulația unei subvariante de omicron, care este ceva mai zgomotoasă decât cea circulantă în primăvară. În sensul că dă forme care sunt însoțite de febră înaltă 38-39 ° cu dureri de cap, din nou apare pierdere de gust și miros, ceea ce cumva ne dezobișnuisem când vorbeam de tulpina omicron și câteodată și fenomene digestive. Deci aș sfătui pe cei care au astfel de simptome să meargă la farmacie, să cumpere un test rapid, să-și facă testul rapid, pentru că dacă este vorba despre un COVID-19 să se sfătuiască cu medicul de familie sau cu medicul infecționist”, a spus medicul Dorobăț.
Medicul infecționist a vorbit și despre faptul că se discută despre noi contracte pentru achiziția de vaccinuri anti COVID la nivel European. Sunt poate mai bune pentru noile forme de Covid? Iată ce spune Carmen Dorobăț.
„Structura s-a schimbat, s-a schimbat considerabil, deci ne gândim numai la un vaccin anti SARS-CoV-2 modificat conform structurii circulante, adică este vorba că am aplica aceeași strategie cum se întâmplă în cazul vaccinului antigripal. Facem în fiecare an un vaccin antigripal care este corespunzător tulpinii circulante în perioada respectivă. Deci dacă va fi vorba de achiziție de vaccinuri, vaccinuri modificate care corespund pentru structura subvariantei omicron care circulă, atunci da ele sigur vor determina o creștere a capacității de apărare a organismului, adică persoanele care vor face vaccinul, nu vor face forme grave.
Vaccinurile care au fost în prima parte a pandemiei, deci cele care au venit în premieră, ca să spun așa, nu mai sunt eficace pentru tulpinele care circulă în momentul de față, adică n-ar avea sens să mai facem vaccinul acela, în special, faptul că unii dintre noi am și făcut dozele de vaccin. Am făcut și boala ca atare, deci avem un titru de anticorpi corespunzător, dar dacă ne gândim la un vaccin nou, modificat, care să fie adaptat tulpinii circulante, atunci sigur putem discuta și sigur se vor face evaluările epidemiologice necesare, astfel încât să populația să fie corect sfătuită și, bineînțeles, la timp”, a declarat medicul infecționist.
Carmen Dorobăț a vorbit și despre pastilele anti Covid lansate în 2021, care, de fapt, ar crește mutațiile acestui virus.
“Acum, ce să facem, cineva și acest cineva se numește Farma, trebuie să pună pe piață pastilele de orice pastile vorbim. Iar dacă vorbim despre niște medicamente cu rol antiinfecțios, atunci utilizarea lor în exces și fără discernământ, adică cu o gândire corectă din punct de vedere medical, într-adevăr, utilizarea pe termen lung pot duce la dezvoltarea rezistenței, așa cum se întâmplă, de exemplu, cu antibioticele care acționează pe baterii. Apar bacterii rezistente sau cum se întâmplă la virusul HIV. Dăm medicație specifică și în timp apare rezistența. Și aici s-ar putea să apară o astfel de rezistență, dar categoric nu trebuie să înțelegem că trebuie să lăsăm populația netratată și să lăsăm o boală să se agraveze, dintr-o formă ușoară sau medii spre o gravitate mai mare, pentru că nu trebuie să dăm aceste pastile, nu.
Fiecare pastilă cu rol anti infecțios, noi știm exact în ce moment o dăm, la cine s-o dăm, pentru ce forma clinică de boală să dăm. În felul acesta, sigur că trebuie să micșorăm și suferința pacientului respectiv, pentru că în special pacienții care ajung în spital, și în momentul de față numărul pacienților pe care îi internăm este destul de mare, au o suferință. Sunt pacienți care au, fie dureri articulare, dureri musculare deosebite, au o stare generală afectată.
Și atunci sigur că trebuie să venim în întâmpinarea lor cu medicație specifică”, a mai adăugat Carmen Dorobăț.