OMS: 80 de cazuri de variola maimuței confirmate în 11 țări și 50 de suspiciuni. Experții avertizează asupra riscului de răspândire a virusului

OMS: 80 de cazuri de variola maimuței confirmate în 11 țări și 50 de suspiciuni. Experții avertizează asupra riscului de răspândire a virusului
Sursa: Pixabay

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aproximativ 80 de cazuri de variola maimuței au fost confirmate până în prezent în 11 țări, iar alte 50 sunt suspecte. Experții s-au reunit de urgență pentru a lua măsuri împotriva virusului și avertizează că ar putea ieși la iveală tot mai multe cazuri.

În această săptămână, cazurile înregistrate în țările europene au crescut semnificativ, printre acestea numărându-se Franța, Spania, Marea Britanie, Suedia, Italia sau Portugalia.

OMS: Reuniune de urgență pentru a discuta riscurile de infectare a virusului

Vineri seară, experții OMS s-au reunit de urgență pentru a analiza amenințarea pe care variola maimuței o reprezintă pentru sănătatea globală, potrivit libertatea.ro.

După reuniune, reprezentanții insituției au emis un comunicat, îndemnând oamenii să se informeze din surse sigure în legătură cu acest virus.

„OMS lucrează cu țările afectate și cu alții pentru a extinde supravegherea bolilor pentru a găsi și sprijini persoanele care ar putea fi afectate și pentru a oferi îndrumări cu privire la modul de gestionare a bolii. Continuăm să convocăm întâlniri de experți și grupuri de consultanță tehnică (cum ar fi întâlnirea de astăzi a Grupului de consultanță strategică și tehnică privind pericolele infecțioase cu potențial de pandemie și epidemie [STAG-IH]) pentru a împărtăși informații despre boală și strategiile de răspuns”, a informat OMS, într-un comunicat.

Care sunt simptomele variolei maimuței?

Primele simptome care apar în cazul infectării cu variola maimuței includ febră, dureri de cap, dureri musculare și de spate, ganglioni limfatici umflați, frisoane și epuizare, potrivit UKHSA. Ulterior, se poate dezvolta și o erupție cutanată, care își schimbă aspectul în funcție de etape.

Potrivit NHS, boala este răspândită în principal de animalele sălbatice în părți din vestul sau centrul Africii, iar riscul răspândire în Marea Britanie este foarte scăzut. Infecția a fost descoperită pentru prima dată în 1958, când au apărut focare ale unei boli asemănătoare variolei la maimuțele izolate pentru cercetare. Primul caz la om a fost înregistrat în 1970.

Urmăriți B1TV.ro și pe