Papa Francisc a celebrat liturghia „Corpus Christi”: ”Este nevoie de o apropiere adevărată, de crearea unor lanţuri reale de solidaritate”

Papa Francisc a celebrat liturghia „Corpus Christi”: ”Este nevoie de o apropiere adevărată, de crearea unor lanţuri reale de solidaritate”
Foto: instagram.com/franciscus

Procesiunea „Corpus Christi” (Trupul lui Cristos) are loc anual la 60 de zile după Paști, în prima zi de joi de după Duminica Sfintei Treimi.

Papa Francisc a celebrat liturghia în bazilica Sf.Petru, în faţacelor 50 de persoane care au menţinut distanţarea socială, fără a efectua tradiționala procesiune, în care Preasfântul Sacrament este purtat pe străzi până la periferia Romei.

Sfântul Părinte le-a cerut credincioșilor să își îndrepte rugăciunile spre cei afectați de pandemia de coronavirus, pe toate planurile, îndemnându-i să creeze „lanţuri reale de solidaritate”, subliniind că participarea la slujbe ne „însănătoşeşte interior, mai ales în aceste momente grele.

De asemenea, Suveranul Pontif a reamintit că Euharistia „vindecă memoria noastră orfană, având în vedere că mulţi au memoria rănită de lipsa de afecţiune şi de dezamăgirile amare suferite din partea celor care ar fi trebuit să le ofere dragoste, dar care în schimb le-au rănit inimile”.

„Ne-ar plăcea să ne întoarcem înapoi pentru a schimba trecutul, dar nu se poate. Totuşi, Domnul nostru ne poate vindeca aceste răni ale minţii, umplând memoria noastră cu dragostea absolută: iubirea pentru Dumnezeu”, a mai spus Papa Francisc.

Semnificația sărbătorii ”Corpus Christi”

Sărbătoarea datează din vremuri străvechi, fiind introdusă inițial în anul 1246 pe teritoriul Principatului episcopal Liège, apoi, în anul 1264, la nivelul întregii Biserici Romano-Catolice.

Papa Urban al IV-lea a instituit sărbătoarea în urma aşa numitului „miracolul din Bolsena”.

Cu un an înainte, preotul Petru din Praga care se îndrepta spre Roma s-a oprit în oraşul Bolsena pentru a oficia liturghia. Preotul, care se îndoia de prezenţa lui Iisus în timpul Euharistiei i-a cerut lui Dumnezeu să-i dea „dea un semn”.

Purificatorul, pânza pe care o ţinea în mâini pentru purificarea potirului, a rămas stropit de o revărsare de sânge, acesta fiind semnul mult așteptat.

Legenda spune că pânza a fost dusă la catedrala din Orvieto (centrul Italiei).

Papa Francisc, apel la cooperare științifică internațională pentru descoperirea unui vaccin împotriva COVID-19

La începutul lunii trecute, Papa Francisc a cerut ca toate țările să se alieze în descoperirea unui vaccin eficient împotriva noului coronavirus.

De asemenea, acesta a susținut că orice vaccin care se va dovedi un real succes ar trebui să fie distribuit în întreaga lume, potrivit Reuters.

„Este important să unim capacitățile științifice într-un mod transparent și imparțial pentru a găsi vaccin și tratamente”, aspusSuveranul Pontif.

Papa Francisc a precizat, de asemenea, că este important „să fie garantat accesul universal la tehnologii care permit fiecărei persoane infectate, în fiecare parte a lumii, să primească tratamentul medical necesar”.

Papa Francisc, despre pandemia de coronavirus

Papa Francisc a declarat că oamenii sunt mai importanți decât economia, în contextul în care țările decid tot mai repede să relaxeze măsurile și să redeschidă activitățile economice

„Vindecarea oamenilor, nu economisirea (banilor) pentru a ajuta economia (este importantă), vindecarea oamenilor, care sunt mai importanți decât economia”, a spus Francisc. „Noi, oamenii suntem temple ale Duhului Sfânt, economia nu este”, a spus el, fără a menționa o anumtă țară, scrie Reuters.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`