Cadrele didactice care dau ore suplimentare elevilor în particular, trebuie să anunțe fiscul și să depună o declarație pe venit până la data de 25 mai.
Datele statistice realizate de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie, împreună cu Societatea Academică din România arată că un elev român din trei face meditații la cel puțin o materie.
Părinții scot din buzunare pentru a le plăti copiilor meditații, între 50 și 100 de lei pe ședință, potrivit datele studiului IRES. De asemenea, dacă se dorește ca elevul să ia meditații la mai multe materii, plata acestora depășește 300 de lei pe lună și se poate dubla sau tripla în acest caz.
Dintre elevii întrebați în cadrul studiului, 73% sunt de părere că educația școlare aduce beneficii odată cu participarea la meditații. Materia pentru care se optează cel mai mult în ceea ce privește orele de meditație, este matematica. Peste 80% aleg să ia meditații la această materie, după care urmează limbă română din care fac parte o treime. De asemenea, 29% aleg să facă ore suplimentare la o limbă străină.
Este vorba despre cadrele didactice și alte persoane ce pot obține venituri din meditații, persoanele care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor și persoanele fizice care realizează venituri din prestarea unor activități de înfrumusețare și întreținere corporală, potrivit unui comunicat ANAF.
„În perioada imediat următoare ANAF menţionează că va transmite informări către categoriile de persoane anterior menţionate pentru a le fi aduse la cunoştinţă, în mod corespunzător, obligaţiile declarative şi de plată. Instituţia reaminteşte că acţiunile de control ale inspectorilor ANAF se bazează pe analize de risc riguros elaborate de direcţiile de specialitate.
Pentru a beneficia de asistenţă în domeniul fiscal şi pentru a-şi îndeplini obligaţiile fiscale corect şi la timp, contribuabilii pot contacta Call-Center-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Pentru a solicita informaţii personalizate privind situaţia fiscală, contribuabilii pot utiliza serviciul Spaţiul Privat Virtual”, se arată într-un comunicat emis de ANAF.