Tranzacționarea de criptomonede, impozitată de ANAF. Cu cât se taxează câștigurile

Tranzacționarea de criptomonede, impozitată de ANAF. Cu cât se taxează câștigurile
Sursa Foto: Freepik

După ce a verificat activitatea economică a influencerilor la finalul anului trecut, ANAF îi ia la bani mărunți și pe românii care dețin criptomonede.

De vreme ce sumele declarate din tranzacțiile cu criptomonede au scăzut, ANAF a publicat un ghid prin care îi informează pe investitorii în monedele virtuale asupra regulilor privind impozitarea câștigurilor.

Broşură privind tratamentul fiscal al veniturilor realizate de persoanele fizice din transferul de monedă virtuală” care clarifică modul de impozitare a criptomonedelor a fost publicată pe site-ul Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

Persoanele care realizează venituri din transferul de monedă virtuală au obligația de a declara aceste venituri, iar impozitul pe venit datorat se calculează de către contribuabil prin aplicarea cotei de 10% asupra câștigului.

Cum se face impozitarea veniturilor realizate în urma tranzacțiilor de criptomodene

„Persoanele care realizează venituri din transferul de monedă virtuală au obligaţia de a declara aceste venituri prin completarea și depunerea Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice – Capitolul I. Date privind veniturile realizate la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui de realizare a venitului.

Impozitul pe venit datorat pentru aceste venituri se calculează de către contribuabil prin aplicarea cotei de 10% asupra câștigului realizat, determinat ca diferenţă pozitivă între preţul de vânzare și preţul de achiziţie, inclusiv costurile directe aferente tranzacţiei.

Câștigul sub nivelul a 200 lei/tranzacţie nu se impozitează, cu condiţia ca totalul câștigurilor într-un an fiscal să nu depășească nivelul de 600 lei 4 . Termenul de plată a impozitului pe venit este termenul limită de depunere a Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice – Capitolul I. Date privind veniturile realizate”, se arată broșură.

Cum a evoluat prețul Bitcoin în 2021

La finalul anului 2021, criptomonedelele au bifat un nou record al capitalizării. Produsele și fondurile în criptomonede au atras investiții de 9,5 miliarde de dolari în primele 11 luni ale anului în curs, din partea investitorilor instituționali, potrivit datelor CoinShares, citate de Reuters.

Anul trecut, investițiile în active digitale au fost de 6,7 miliarde de dolari. Cele mai multe fonduri au fost direcționate către liderul pieței, Bitcoin, 247 de milioane de dolari, după lansarea unui nou produs de investiții în Europa.