Profesorii și personalul nedidactic din școli fac grevă de avertisment. „Nu înțeleg guvenanții că situația e deosebit de gravă? Problemele nu mai pot fi ignorate” (VIDEO)

Profesorii și personalul nedidactic din școli fac grevă de avertisment. „Nu înțeleg guvenanții că situația e deosebit de gravă? Problemele nu mai pot fi ignorate” (VIDEO)
Captură Video - B1 TV

Numeroși angajați din sistemul de învățământ, personal didactic și nedidactic, fac grevă pentru că au salariile mici și nu le-ar fi plătite orele suplimentare. Cadrele didactice nu vor preda până la ora 13.00 , ci doar vor supraveghea elevii. Sindicatele spun că acestă acțiune de protest este doar un avertisment.

Grevă în școli

Salariaţii din învăţământul preuniversitar înscriși în sindicatele Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret” au intrat în grevă la ora 11.00 și și nu predau nimic până la 13.00.

Sindicatele acuză Guvernul că a refuzat negocierile cu ele și că nu au luat măsuri concrete care să răspundă nemulțumirilor lor.

Ce solicită sinficaliștii din învățământ:
1. ACORDAREA, încă de la începutul anului 2022, a salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învățământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar și nedidactic);
2. ALOCAREA procentului de 6% din P.I.B. pentru finanțarea educației;
3. ADOPTAREA UNEI MĂSURI LEGISLATIVE DE NATURĂ REPARATORIE, prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul și plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranșelor de vechime în învățământ (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creșteri salariale (începând cu 01.01.2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017;
4. ACORDAREA SPORURILOR PENTRU CONDIȚII DE MUNCĂ prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/2017;
5. PLATA ORELOR SUPLIMENTARE pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar și nedidactic peste timpul normal de muncă;
6. SUPLIMENTAREA NUMĂRULUI DE POSTURI DIDACTICE AUXILIARE ȘI NEDIDACTICE necesare pentru ca unitățile de învățământ să își desfășoare activitatea în condiții cât mai bune.

Lider de sindicat: Guvernanții ignoră problemele din învățământ

„E o acțiune de protst a întregului personal, didactic, auxiliar și nedidactic. Problema salarială e a tuturor”, a declarat Marius Nistor, președintele Federației „Spiru Haret”, în cadrul Știlor B1 TV, prezentate de Andreea Moraru.

Pe lângă problema banilor, acesta a reclamat că personalul auxiliar e insuficient.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

„Acum am recurs la această formă de protest, conform mandatului încredințat de colegii noștri membri de sindicat. Azi aflăm cu plăcere că sunt și colegi nemembri de sindicat care s-au solidarizat.

E un mesaj foarte ferm pe care-l trnsmitem premierului și partdelor care formeză majoritatea parlamentară, că aceste probeme cu care ne confruntăm în învățământul preuniversitar nu mai pot fi ignorate. Nu se mai poate amâna rezolvarea lor.

Peste 61% din absolvenții liceelor pedagogice și factultăților nu vor o carieră didactică și peste 40% din colegii noștri vor să-și schimbe locul de muncă. Nu înțeleg guvenanții că situația e deosebit de gravă, că nu poți avea rezultate extraordinare, că învățământul nu poate evolua cu o resrusă umană care nu e motivată salarial?” a mai spus Nistor.

Urmăriți B1TV.ro și pe