Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, a vorbit despre nevoia de testare extinsă pentru a avea o imagine cât mai reală a efectelor provocate decriza sanitară COVID-19, context în care a explicat că, indiferent de ceea ce ne dorim, „pandemia își vede de treaba ei”, iar virusul „omoară oameni în fiecare zi”. El s-a referit și la testele rapide de tip antigen, despre care spune că prezintă „un grad de abatere”, în sensul că îți pot da „un fals sentiment de încredere că ești negativ și poți răspândi în jurul tău virusul”.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Întrebat de Irina Petraru, miercuri, pe B1 TV, dacă e de părere că românii sunt obișnuiți cu testele rapide, având în vedere că o variantă pentru relansarea HoReCa ar putea presupune testarea rapidă a clienților la intrarea în localuri, Radu Țincu a explicat: „Indiferent dacă suntem sau nu suntem obișnuiți, indiferent de ceea ce ne dorim, avem o realitate – acest virus există, omoară oameni în fiecare zi, sunt 175de oameni care și-au pierdut viața. Chiar dacă acceptăm sau nu acceptăm, pandemia își vede de treaba ei. Toate aceste măsuri care sunt discutate, discutăm de aceste teste rapide, nu sunt făcute decât să crească siguranța populației din punct de vedere sanitar, însă trebuie spus un lucru”.
„Multe țări au adoptat acest green card de o zi, în care te-ai testat de dimineață, ești negativ și poți să te bucuri de mult mai multă libertate, de mobilitate, însă acest lucru trebuie să îl facem în continuare cu responsabilitate. Testele antigen nu au o sensibilitate și specificitate de 100%, asta nu înseamnă că un pacient care a ieșit negativ 100% este negativ, există un grad de abatere. De aceea, chiar dacă testul a ieșit să spunem negativ și avem mai multă mobilitate, dacă se vor adopta, oamenii trebuie să respecte în continuare anumite norme sanitare, pentru că până la urmă acest test îți poate da un fals sentiment de încredere că ești negativ și poți răspândi în jurul tău virusul”, a adăugat Radu Țincu.