Mesele sunt adesea compuse dintr-o varietate de ingrediente, ceea ce poate duce la dificultăți digestive. Mâncarea diversificată este esențială pentru o alimentație sănătoasă, însă excesele pot perturba echilibrul organismului.
Atunci când combinăm alimente cu diverse texturi și gusturi, pofta de mâncare crește și devine greu de saturat. Astfel, ajungem să consumăm alimente foarte diferite din punct de vedere nutrițional, acoperind aproape întreaga piramidă alimentară într-o singură zi. Deși diversitatea este esențială pentru o alimentație sănătoasă, uneori, din dorința de a nu ne lipsi nimic, ajungem să facem excese care forțează organismul să-și consume resursele pentru a restabili echilibrul.
„Proteinele animale sunt structuri complexe de digerat pentru organism. Recomandarea de aport proteic pe zi este de aproximativ 50 g (pentru o persoană de 70 kg) de proteină pură, adică aproximativ 200 g carne/pește/brânză. Peste acest aport, corpul nu poate metaboliza și excesul este trimis la „gunoi” spre eliminare. Firește că în cazul persoanelor active necesarul crește. La fel și în cazul persoanelor cu greutate peste medie”, explică nutriționistul Tania Fântână.
Dacă la o singură masă combini ouă, brânză și pește, îți vei acoperi necesarul proteic dintr-o singură porție, însă este posibil ca acestea să nu fie digerate optim de organism. Acest lucru înseamnă că excesul va fi eliminat, deoarece corpul nu are nevoie de el pe moment, potrivit G4Media.
Este important de menționat că proteinele animale, cu excepția pieptului de pasăre, conțin un aport ridicat de grăsimi, ceea ce adaugă calorii suplimentare în cazul unor porții mari. Pe lângă surplusul de calorii, acest lucru poate îngreuna digestia rapidă, ducând la o senzație neplăcută de greutate și de prea-plin.
Câteva combinații ușor de digerat sunt: ouă cu legume, brânză cu legume, carne cu legume sau pește cu legume. Combinațiile de alimente care trebuie evitate sunt fructele de mare cu ou, carnea cu pește sau ouă cu pește.
Dacă totuși decizi să combini două proteine din surse animale, fii atent la grăsimile din farfurie, fie ele din surse vegetale precum avocado, nuci, semințe sau dressinguri grase. De exemplu, dacă ai un șnițel de porc în crustă de semințe, evită să adaugi brânză și optează în schimb pentru legume sau salată.
Ideal, ar trebui să ne simțim ușori în fiecare zi. Cu excepția momentului mesei și a celor 30 de minute de după, ar trebui să simți că stomacul tău este gol și fără disconfort.