Roverul lunar amplasat în interiorul sondei indiene Chandrayaan-3 s-a separat cu succes și a început misiunea de explorare a suprafeței Lunii, informează Reuters, citat de Agerpres.
Sonda indiană a aselenizat miercuri, 23 august, lângă Polul Sud al Lunii. Această reușită a indienilor vine după ce sonda rusească Luna-25 s-a prăbușit aproape de Lună.
Chandrayaan-2 a costat nu mai puțin de 74,5 milioane de dolari (6,15 miliarde de rupii). Succesul Indiei a venit din a doua încercare de a plasa un vehicul pe suprafața Lunii.
„Chandrayaan” înseamnă „vehicul lunar” în hindusă și sanscrită.
India este preocupată, în mare parte, de Polul Sud al Lunii, pentru că în această zonă ar fi depozite de gheață, care ar putea oferi oxigen, carburant și apă potabilă pentru misiunile viitoare.
Transmisiunea live de pe YouTube cu momentul aselenizării vehiculului lunar a fost urmărit miercuri, 23 august, de foarte multe persoane.
Lăcașele de cult au rostit rugăciuni, în timp ce școlile din India au organizat pentru elevi vizionări TV ale evenimentului.
Potrivit inginerilor de la ISRO, sonda Chandrayaan-3 ar trebui să funcționeze timp de două săptămâni, pentru realizarea unei serii de experimente științifice, printre care și o a analiză spectrometrică în ceea ce privește compoziția minerală a scoarței lunare.