Comitetul pentru Situații de Urgență al Municipiului București se reunește în ședință, vineri, începând cu ora 10, pentru a discuta despre reluarea activităților didactice în școlile din oraș, a declarat Mariana Stancu-Țipișcă, purtător de cuvânt al Prefecturii Capitalei, pentru Agerpres.
Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat marți că majoritatea copiilor din țarăvor merge fizic la școală, începând cu 8 februarie, data la care debutează semestrul al II-lea. Revenirea copiilor în clase se va face pe baza a trei scenarii adaptate la situația epidemiologiocă din fiecare localitate.
„Începând de luni, când începe semestrul doi, majoritatea copiilor merg fizic la școală. Evident însă că trebuie să respectăm și situația din fiecare localitate, să ținem cont de ce se întâmplă în fiecare localitate și pentru fiecare școală trebuie luate măsuri foarte stricte, fiindcă noi ne dorim ca școala să se desfășoare în condiții sigure și pentru copii, și pentru dascăli. (…) Pe scurt:grădinițele și clasele I-IV vor funcționa fizic peste tot, mai puțin în localitățile care intră în carantină. Acolo unde sunt puține cazuri de COVID-19 toți copiii merg la școală. Acolo unde sunt ceva mai multe merg la școală cei mici și clasele VIII, XII. Iar unde sunt destul de multe cazuri, înainte însă să intre în carantină, merg doar cei mici, grădiniță, clasele I-IV, restul făcând școală on-line”, declara șeful statului.
Regulile de protecție sanitară pentru redeschiderea școlilor vor fi stabilite oficial printr-un ordin comun al miniștrilor de la Educație și Sănătate. După negocieri dure care s-au întins până după miezul nopții, specialiștii din cele două ministere au prezentat, joi dimineață, un draft al proiectului de act normativ.
Deși în draftul respectivse precizează că în scenariul verde se încadrează acele localități în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mică sau egală cu 1 la mia de locuitori, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a anunțat că pragul ar putea fi modificat.
„În ceea ce privește scenariile stabilite pentruredeschiderea școlilor, pragurile au fost luate din pragurile vechiului ordin comun. În momentul de față, în Hotârarea CNCSU, scenariul verde prevede până la 1 la mie rata de incidență. În alte domenii, se prevede de la pragul de 1,5 la mie. Se dorește armonizarea. Această armonizare ar însemna că mai mulți elevi vor începe școala. În această variantăam estimat 2,4 milioane elevicare ar începe școala teoretic. Este un element important”, a explicat ministrul Sorin Cîmpeanu.
Totuși, deocamdată, este vorba doar despre o propunere.