Președintele Societății Române de Anestezie Terapie-Intensivă, Șerban Bubenek, a precizat, într-o dezbaterepe Facebook de Colegiul Medicilor din România (CMR),că înRomânia nu avem un staff tehnic al spitalelor. Acesta a spus că există niște electricieni, cel mai prost plătiți din lume.
Acesta a vorbit despre mai multe probleme ale sistemului medicaldupă incendiulde la Spitalul Matei Balș de vineri dimineață.
„Noi nu putem merge mai departe de competența noastră. Doctorii nu trebuie să se ocupe de asta. Când mergem la doctor în afara țării și îl întrebăm de ceva din secția lui dacă funcționează sau nu, ridică din umeri, nu îl interesează. Nu e treaba lui. Are un staff, apoi un staff tehnic al spitalului”, a spus Șerban Bubenek, în cadrul dezbaterii.
”În România nu avem un staff tehnic al spitalelor. Există niște electricieni, cel mai prost plătiți din lume, eventual nu foarte bine pregătiți, ingineri de aparatură medicală există în 10% din secțiile de ATI din România, conform unui recensământ făcut de noi. Ăsta e adevărul.”, potrivit Libertatea.
”Marile spitale de urgență, în care se rezolvă urgențele, au sporuri de până-n 55%, spitalele care aparțin de autoritățile locale au sporuri de peste 75-85%, pentru că autoritățile locale au zis avem bani și le dăm oamenilor. De asta avem migrația din spitalele cele mai grele în spitale mici, unde lucrurile nu sunt așa urgente, unde nu există politraumă, unde nu există urgență noaptea.”
„Vreau să îi spun ministrului Voiculescu că toți miniștrii sănătății au vrut să facă. Nu cred că a venit vreunul cu gândul să distrugă. Doar că unii n-au știut, alții n-au putut. Toți sunt constrânși de Ministerul de Finanțe. Noi trebuie să fim conștienți, în România avem 250.000 de lucrători în sănătate. Dacă ne referim la populație, dacă ne comparăm cu orice alt stat din afară, ar trebui să avem între 400.000 și 500.000 de lucrători în sănătate. Ca să nu descopere INSP-ul că nu se respectă două linii de gardă. Că n-are cum să aducă ministrul sănătății bani de acasă, când ministrul de finanțe l-a îngrădit în 250.000 de lucrători în domeniul lui. Ar însemna specialiști, asistente care lipsesc din sistemul de sănătate din România”, a mai spus el.