Pe 1 ianuarie, credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Vasile cel Mare. Născut în Pont, în jurul anului 329, Sfântul Vasile a murit în Cezarea pe 1 ianuarie 379 și este considerat unul dintre cei mai importanți părinți ai Bisericii Ortodoxe. Totodată, despre Sfântul Vasile se spune că este „păzitor de duhuri rele”, astfel că în credința populară românească, de ziua de 1 ianuarie se leagă numeroase obiceiuri și tradiții.
Considerat a fi unul dintre cei mai mari teologi creștini, Sfântul Vasile s-a născut într-o familie renumită, atât tatăl său, Vasile cel Bătrân, cât și sora sa, Macrina, și fratele său, Grigore din Nyssa, devenind sfinți.
Sfântul Vasile a studiat în Cezareea, dar și la Constantinopol şi la Atena, și a ajuns să aibă cunoștințe solide în domenii precum retorica, filosofia, astronomia, medicina sau geografia. Apropierea sa de biserică s-a datorat surorii sale, Macrina, iar cel care l-a îndemnat să o accepte o slujbă în cadrul bisericii a fost episcopul Cezareei. Ulterior, Sfântul Vasile a vizitat mai multe mănăstiri în Egipt, Siria, Palestina şi Mesopotamia, periplu la finalul căruia a înființat el însuși o mănăstire pe malul Irisului.
Este considerat părintele monahismului oriental pentru că scrierile sale din acea vreme au pus bazele vieţii monahale sistematice.
În anul 370, Sfântul Vasile a devenit episcop al Cezareei și, în același timp, Mitropolit al Cappadociei şi Exarh al Pontului. Preocupat de soarta celor săraci, Sfântul Vasile a creat un așezământ filantropic la marginea Cezareei, așezământ ce a fost numit de credincioși Vasiliada.
Potrivit tradiției populare românești, pentru a avea noroc în anul care începe este bine ca prima persoană care intră în casă pe 1 ianuarie să fie un bărbat. Și tot pentru a avea noroc, e bine ca în ziua de Sfântul Vasile să dai de pomană unui om sărac sau să verşi vin pe masă, să spargi un pahar alb sau să răstorni cutia de chibrituri.
Ca să fii sănătos și curat tot anul, pe 1 ianuarie trebuie să te speli pe față și să te ștergi cu un prosop în care pui un ban de aur sau de argint. De asemenea, credința populară spune că dacă în prima zi din an este ger, iar cerul este senin, oamenii vor fi sănătoși tot anul.
Totodată, se spune că e important ca în prima zi din an oamenii să-și pună în minte un gând bun ca să le meargă bine pe tot parcursul anului.
Pe de altă parte, dacă pe 1 ianuarie dormi, vei fi leneș întregul an.
De Sfântul Vasile se merge la urat. Asta pentru că se spune că Sfântul l-ar fi rugat pe Dumnezeu să-i dea o zi și i s-a dat prima zi a anului. De bucurie, Sfântul Vasile a legat o crenguţă de busuioc la toarta unui clopoţel şi i-a urat lui Dumnezeu lucruri bune.
Astfel, pe 1 ianuarie, copiii merg cu sorcova din casă în casă pentru a le face urări de bine celor care îi primesc.
În credința populară se mai spune că dacă pe 1 ianuarie ninge, anul care începe va fi unul îmbelșugat.