UPDATE: Surse oficiale au susţinut, pentru B1tv.ro, ca adâncimea de 7 metri se regaseste doar la trecerea de la Chilia si in fata portului Izmail.
Ucrainenii au făcut în Canalul Bâstroe dragaje de adâncire pentru a ajunge la 7 metri, ca să poată trece nave de mare tonaj, susțin surse din Ministerul Transporturilor, pentru Libertatea. Oficial, autoritățile n-au comunicat nici acum rezultatele măsurătorilor făcute luna trecută în partea ucraineană a canalului.
„Inițial, canalul Bâstroe avea o adâncime de maximum 4 metri, ceea ce nu permitea navigația navelor fluviomaritime de mare capacitate. După lucrările de dragaj, Canalul Bâstroe a fost adâncit la 7 metri. Acestea sunt rezultatele măsurătorilor”, au declarat, pentru Libertatea, surse din cadrul ministerului condus de Sorin Grindeanu (PSD).
Acum ar trebui ca Ministerul Mediului să interpreteze datele și să stabilească dacă aceste lucrări vor afecta biosfera Deltei Dunării.
Amintim că scandalul a fost reaprins de Sorin Grindeanu (PSD), ministrul Transporturilor, care a cerut Ministerului Mediului și celui de Externe să intervină, deoarece are informații că ucrainenii fac pe Bâstroe lucrări ce pot afecta biodiversitatea în Deltă.
A urmat un lung șir de declarații contradictorii, atât în partea ucraineană, cât și în cea română. Luarea măsurătorilor de către români a tot fost amânată, până când ucrainenii au acceptat să se facă, dar cu o navă a lor. Partea română a acceptat condiția, susținând că softul folosit de ucraineni e identic cu al nostru.
Ucraina a transmis într-un final că a făcut lucrări ca adâncimea de navigare să crească de la 3,9 la 6,5 metri. Date oficiale arată că adâncimile naturale ale acestui canal ajung chiar și până la 14 metri.
Pe 9 mai, ministrul Mediului, Tanczos Barna (UDMR), a declarat că specialiştii în hidrologie analizează datele provenite din măsurători și că asta va dura 10-14 zile.
În fața acuzațiilor că face jocurile Rusiei, alimentând tensiuni cu Ucraina, Sorin Grindeanu s-a apărat: „Asta este o prostie cu propaganda rusă, am văzut că se tot duce cu putiniştii. Sunt două lucruri separate şi eu cred că am dovedit şi eu şi Ministerul Transporturilor, şi România în acest an că suntem total de partea de Ucrainei. (…) Ce ar fi trebuit să fac? Trebuia să mint că nu am văzut?”.
Reacția cea mai dură pe subiect a venit de la Marcel Ciolacu, liderul PSD și președintele Camerei Deputaților, care practic a acuzat Ucraina că minte și manipulează: „România nu permite sub nicio formă distrugerea #Deltei Dunării! Lucrările de pe Canalul #Bâstroe trebuie să înceteze ACUM! Statul și poporul român au fost solidari și au ajutat, la greu, Ucraina. Poporul român însă nu acceptă să rămână fără această minune a naturii care este Delta Dunării! Vreau să fiu foarte clar: minciunile, manipulările și minimalizarea problemei trebuie să înceteze!”.