Sute de migranți sirieni cer refugiu la Constanța: Vor să primească sprijin, fie ca refugiat politic, fie prin protecție subsidiară

Sute de migranți sirieni cer refugiu la Constanța: Vor să primească sprijin, fie ca refugiat politic, fie prin protecție subsidiară

Sute de cetățeni sirieni solicită dreptul de a sta în România, orașul preferat de aceștia fiind Constanța, informează Adevărul.

La Contstanța sunt, în prezent, 350 de cetățeni sirieni cărora li s-a acordat dreptul de ședere în țară, acest număr reprezentând doar o zecime dijn totalul străinilor care doresc să locuiască legal în acest oraș.

Potrivit unor statistici a Serviciului pentru Strini Constanța, subordonat Oficiului Român pentru Imigrări, din Siria provin cei mai mulți imigranți, pe locul doi situându-se Turcia, iar pe trei Republica Moldova.

Cei mai mulți cetățeni sirieni cer permis de scurtă ședere, susținând că se află pe teritoriul României la studii sau în interes de serviciu, iar alții doresc să se stabilească aici, cerând în acest sens permis de lungă ședere.

Străinii n-au interes să stea fraudulos în România. Ei vor să primească sprijin, fie ca refugiat politic, fie prin protecţie subsidiară“, a explicat comisarul-şef Ioan Obreja.

Din cei 350 de sirieni care se află în Constanța, 215 au cerut permis de scurtă ședere, iar 101 dintre aceștia au solicitat permis de lungă ședere, dorind să se stabilească aici.

În prezent, 36 de sirieni nu au nevoie de ajutorul financiar al statului român, care se acordă în asemenea situații. Aceștia au renunțat la suportul financiar și la alte drepturi pe care le-ar avea ca asistați pentru a obține statutul de tolerat pe teritoriul României, stat ce se acordă pe termen nedefinit pe timpul războiului.

În fiecare an, în jur de 700 de migranți părăsesc România, însă locul lor este luat de alți 700-800, însă nu toți primesc acceptul statului român pentru a rămâne în țară.

Sosesc şi cei din Comunitatea Europeană, care nu sunt consideraţi cetăţeni străini, dar şi din state-terţe cu tendinţe de migrare. Sunt verificaţi la documente şi dacă există suspiciuni, le putem refuza şederea. Românii trebuie să evite să formuleze invitaţie de şedere persoanelor pe care nu le cunosc sau pe care le-au cunoscut pe Internet sau prin alte medii. Străinii trebuie cunoscuţi personal şi în niciun caz românii nu trebuie să accepte căsătorii de convenienţă“, a afirmat Obreja.

După ce primesc acordul pentru șederea pe teritoriul român, migranții sunt peluați de Centrul pentru Resurse Civice Constanța, care îi ajută să se integreze în comunitatea locală.

Migranţii trebuie valorizaţi ca membri ai comunităţii noastre. Facem cu ei cursuri de formare profesională pentru piaţa muncii, îi ajutăm material, atenuăm diferenţele culturale prin tot felul de reuniuni interetnice, iar Constanţa este locul ideal pentru acest lucru, fiind recunoscut modelul de armonie dobrogean. Printre ei sunt numeroşi oameni care merită puşi în valoare“, a precizat Cosmin Bârzan, coordonatorul Centrului pentru Resurse Civice Constanţa.

Potrivit ONU, numărul oamenilor care părăsesc Siria a crescut la o medie de 6.000 pe zi din cauza războiului civil din această țară. 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`