Taxa de divorț a fost mărită cu 1000%: Cuplurile care vor să se despartă trebuie să plătească 500 de lei

Taxa de divorț a fost mărită cu 1000%: Cuplurile care vor să se despartă trebuie să plătească 500 de lei
Foto: Kiss FM

Banii sunt buni de oriunde ar veni pentru autorităţile locale. Aşa că, mai nou, o sursă de venit pentru primării au ajuns divorţurile. Dacă până mai ieri taxa de divorţ era de ordinul zecilor de lei, în urma presiunii notarilor, primăriile sunt obligate acum să ceară minimum 500 de lei pentru rezolvarea unui divorț pe cale administrativă.

În Sibiu, pentru divorţul încheiat la primărie cuplurile plăteau doar 50 de lei. Odată cu schimbarea legii începând cu 1 iunie, suma s-a mărit de 10 ori. Asta după ce notarii s-au plâns că taxele mici percepute de administraţiile publice le fac concurenţă neloială. În ciuda alinierii preţurilor, notarii consideră că divorţul încheiat la ei are mai multe avantaje.

Noua lege nu va face însă decât să aglomereze şi mai mult instanţele, pentru că diferenţa de bani este semnificativă. Tribunalul percepe o taxă de timbru de doar 40 de lei pentru cuplurile care vor să-şi spună adio.

O soluție elegantă pentru cei care vor să divorțeze este acum, potrivit noilor reglementări, medierea. „Dacă în locul procesului clasic în instanță persoanele în cauză aleg ca desfacerea căsătoriei să se producă în urma unei ședințe de mediere ei sunt protejați de traumele psihice produse de divorț. Faptul că medierea este confidențială, că prin mediere se evită prezența în procese publice face ca divorțul să fie mai puțin traumatizant și ar fi o alegere în avantajul reciproc al amândurora. În plus, planul parental pentru custodia comună a copiilor ar fi unul în interesul superior al minorului ceea ce reprezintă încă un avantaj demn de luat în seamă în asemenea situații. Practic tot ce ar avea de făcut un cuplu ar fi să ia legătura cu un mediator și să stabilească o ședință de mediere discretă„, declară mediatorul Petru Mustățeanu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
18:56 - Localitatea din România în care poți cumpăra un apartament cu două camere cu doar 6.000 de euro (FOTO)
18:37 - În loc să primească 100 de dolari, a primit 10,4 milioane și i-a cheltuit după bunul plac. Femeia riscă acum zeci de ani de închisoare
18:32 - Poliţiştii ieşeni caută patru tineri care au plecat de la domiciliu și nu au mai revenit. Dacă i-ați văzut, sunați la 112! (FOTO)
18:28 - Localitate din România unde un apartament cu două camere poate fi cumpărat cu 6000 euro. Te-ai muta acolo?
18:13 - DIICOT renunță la urmărirea penală față de o redacție căreia îi blocase activitatea și recunoaște că publicarea unui articol a dus la arestarea unui agresor
18:11 - Dana Dărăban, ACUE: Românii riscă să primească facturile la gaze și curent cu întârziere
18:01 - UE va legifera centralizarea informațiilor referitoare la sănătatea cetățenilor, politici de gestionarea a epidemiilor dar și procedurile de achiziție a medicamentelor în statele membre
17:50 - Marius Pașcan îi critică dur pe liberalii Virgil Popescu și Nicolae Ciucă: A ajuns un măscărici acest ministru. E un demagog sadea / Prăbușirea Armatei în sondaje are legătură și cu generalul din fruntea Guvernului (VIDEO)
17:48 - Directorul CIA susține că Putin nu va ezita să apeleze la arsenalul militar nuclear: „Poate fi destul de periculos și nesăbuit”
17:24 - Edi Iordănescu, scrisoare către fanii naționalei după campania dezolantă din Liga Națiunilor: „Fotbaliștii noștri sunt în pragul în care randamentul lor trebuie să atingă nivelul maxim”