Tripla epidemie care umple spitalele din România. S-au înregistrat 100.000 de cazuri noi în doar 7 zile

Tripla epidemie care umple spitalele din România. S-au înregistrat 100.000 de cazuri noi în doar 7 zile
Foto: Pixabay

Spitalele din România au început să se umple în ultima săptămână. Este vorba despre cel mai agresiv val de viroze la copii din ultimul deceniu, care umple secțiile de terapie intensivă. În ultimele 7 zile s-au îmbolnăvit peste 100.000 de români.

Ultima perioadă a adus și o aglomerație în cabinetele medicilor de familie. Aceștia spun că pacienții vin cu tot felul de viroze și pneumonii, în timp ce specialiștii sunt îngrijorați de o triplă epidemie cu care se confruntă în prezent multe țări occidentale.

Peste 100.000 de români s-au îmbolnăvit în ultimele 7 zile

Despre perioada cu care se confruntă sistemul medical a vorbit Valeria Herdea, medic de familie și pediatru: „Peste 65% sunt viroze, cele mai multe, sub cinci ani, sunt pneumonii interstițiale, sub doi ani avem foarte multe bronșiolite, avem din păcate și gripă și covid. Am depășit demult aproape 50 de consultații pe ziua de astăzi și încă sunt 10 oameni la momentul acesta în mașină. Programările în acest moment sunt la sfârșitul lunii decembrie”, a menționat ea.

Specialiștii din domeniul medical se tem de faptul că valul este abia la început. Despre acest lucru a vorbit și Carmen Zapucioiu, pediatru la Grigore Alexandrescu: „Sunt foarte multe cazuri pe boli respiratorii, adică aproximativ 80-90% dintre cazurile care se prezintă pe parcursul unei zile. Mulți pacienți ajung să stea în zona de primiri urgențe mai multe ore în așteptare de a se elibera câte un pat”, a menționat aceasta, conform observatornews.ro.

Adrian Marinescu, infecționist, despre situația actuală din spitale

Adrian Marinescu, infecționist, a menționat faptul că sistemul medical se confruntă cu o situație destul de gravă și greu de manageriat: „Nu neapărat că e o tripandemie, dar putem spune că este o situație complicată și greu de manageriat pentru că vei avea în același timp cazuri de gripă, și ele vor crește în viitorul apropiat, viroze și infecțiile cu Sars-Cov-2”.

Despre simptomele cu care românii se confruntă în cazul unei gripe a vorbit tot Adrian Marinescu, infecționist: „Este clar că atunci când ai gripă este debutul simplu, cu dureri musculare și articulare care te pun la pat, te fac să te simți că ești bătut. Poți să ai și o viroză care să fie cu manifestări similare. Legat de infecție cu Sars-Cov-2, dacă ar fi să deosebim de o viroză, e foarte greu pentru că sunt în general forme ușoare la varianta Omicron și la subvariante și atunci e absolut imposibil fără testare. Diferența e la nivel de tratament”.

În prezent, în România s-au făcut peste 700.000 de doze de vaccin anti-omicron, varianta refăcută a serului de la Pfizer. Acest tip de vaccin poate fi făcut de oricine, indiferent de tipul vaccinului anterior.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
20:43 - Marcel Ciolacu: În acest moment, candidatul pentru funcţia de Primar General al Capitalei este Gabriela Firea, din partea PSD. Urmează să decidem dacă mergem separat sau împreună cu cei de la PNL
20:38 - Premierul Marcel Ciolacu: Nu există nici o paralelă între eventuala candidatură a președintelui Iohannis la NATO și faptul că alegerile pentru funcția de președinte au fost stabilite în luna septembrie (VIDEO)
20:31 - Un elev din cinci nu a rezolvat un exercițiu de clasa a II-a la simularea Evaluării Naționale, la Matematică
20:24 - Babs se pregătește de primăvară cu operații estetice. La ce proceduri a apelat fosta iubită a lui Dorian Popa
20:21 - Grindeanu: Testul cel mai important e în acest an, astfel încât să avem președinte, să câștigăm alegerile parlamentare, locale și europarlamentare / Ciolacu: Trebuie să fie realiști. Niciun partid politic nu va putea câștiga totul
20:14 - Criză de medici stomatologi la Spitalul Județean ”Mavromati” Botoșani / Unitatea de Primiri Urgențe a rămas fără linie de gardă
19:53 - Un bărbat băut a lovit șase copii pe trecerea de pietoni. Șoferul este condamnat la ani grei de închisoare
19:44 - Mai multe ONG-uri cer Guvernului reducerea termenului pentru viză de flotant, înainte de alegeri
19:27 - Sabin Sărmaș (PNL): Am anunțat că voi candida la Primăria Cluj-Napoca, asta în măsura în care Emil Boc nu decide să aleagă alt traseu (VIDEO)
19:25 - Grecia își propune să rezolve deficitului forței de muncă. Vrea să aducă 40.000 de angajați din șase țări