Numărul cazurilor de viroze respiratorii a crescut alarmant în ultima perioadă, iar pacienții așteaptă ore în șir la camerele de gardă din toată țara pentru a putea fi consultați.
La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute în săptămâna 21-27 noiembrie noiembrie a fost de peste 97.000, o creștere de aproape 3 ori față de aceeași perioadă a anului trecut, când s-au înregistrat în jur de 36.000, potrivit datelor publicate, joi, de Institutul Național de Sănătate Publică.
Totodată, în săptămâna 21-27 noiembrie 2022 au fost raportate 641 de cazuri de gripă (boală determinată de virusul gripal, cu manifestări mai severe decât în cazul virozei cauzate de adenovirusuri, de exemplu – n.r.), spre deosebire de aceeaşi săptămână din 2021, când au fost înregistrate doar 9 cazuri.
Renunțarea la masca de protecție și la distanțare în spațiile închise au contribuit la răspândirea bolii, însă sunt și alți factori.
„Întoarcerea la normalitatea înseamnă interacțiune între oameni. Al doilea aspect – circulația acestor virusuri a fost categoric redusă în timpul pandemiei și este clar că oamenii se pot infecta mai ușor, neavând o protecție anterioară.
Al treilea lucru: având în vedere că mulți dintre noi am trecut la un moment dat printr-un episod de COVID cu o formă mai ușoară sau mai complicată, este de așteptat ca sistemul imunitar să fie într-o măsură dezechilibrat și atunci probabilitatea ca de la aceste infecții să avem și complicații este în creștere”, a explicat dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balş” pentru Libertatea.
Cei mai mulți pacienți care ajung la spital cu viroze sunt copii, iar medicii atrag atenția că dacă nu sunt tratați la timp, pot suferi complicații.
„Spitalul este arhiplin cu ce înseamnă pneumonii, complicații ale virozelor respiratorii – vineri (2 decembrie – n.r.) aveam câte un loc liber în trei clinici de pediatrie.
Nu a mai fost niciodată un asemenea val de complicații ale patologiei respiratorii la copii. Majoritatea sunt sugari, dar ceea ce ne alarmează este că există pneumoniile, o complicație a virozelor respiratorii, la cei cu vârste cuprinse între 7 și 10 ani care necesită spitalizare.
Înainte, din istoricul spitalului, am văzut că în general vârsta școlară se manageria cu tratament la medicul de familie, acum vin din ce în ce mai mulți copii de vârstă școlară care necesită internare.
Majoritatea părinților spun că au mai avut copii viroze respiratorii, dar nu ca anul acesta, manifestările lor se complică”, a explicat Alina Belu, managerul Spitalului de Copii „Sf. Maria” din Iași.
Medicii le recomandă celor care fac gripă să se izoleze, să se odihnească şi să bea multe lichide. Pentru pacienţii care sunt în categoria de risc statul acordă vaccinul antigripal gratuit prin medicul de familie.
Până acum, în România nu au fost semnalate cazuri îngrijorătoare de infecții respiratorii cu streptococ, acestea fiind în mare parte tratate la medicul de familie, spune dr. Marinescu.
Precizarea medicului vine în contextul în care în Marea Britanie au fost semnalate decese ale unor copii diagnosticați cu infecții streptococice respiratorii.
„Infecțiile bacteriene cu streptococul de grupa A au pus probleme întotdeauna la un procent mic de copii. Foarte probabil că decesele din Anglia se referă la șocul toxic creat prin eliberarea de toxine, care duce la insuficiența multiplă de organe.
Este aceea degringoladă la care ajunge pacientul care are infecție și nu este tratat la timp. Varianta cu șoc toxic înseamnă o evoluție fulminantă, care poate să apară într-un interval scurt de timp, dar este un procent mic de pacienți care ajung să facă astfel de forme”, a explicat dr. Adrian Marinescu, de la „Matei Balş”.
Specialiștii vorbesc despre o „triplă epidemie” – de COVID, bronșiolită și gripă – în țări precum Franța și Germania, în timp ce în Marea Britanie produce îngrijorări streptococul A, care a ucis șapte copii.
Organizația Mondială a Sănătății, Comisia Europeană și Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor au emis o alertă comună privind gripa și virusul respirator sincițial, care se suprapun acum peste amenințarea COVID.
Autoritățile fac apel la populație să se vaccineze atât împotriva SARS-Cov-2, cât și împotriva gripei, pentru a se proteja de infecții.
În 23 de țări din UE care au raportat date privind infecția respiratorie acută severă (SARI), pacienții spitalizați au fost diagnosticați în principal cu virusuri de tip B (85%), copiii cu vârsta de patru ani și mai mici fiind cel mai des afectați.
Virusul respirator sincițial este, de asemenea, în creștere din octombrie încoace în aproximativ 20 de țări, care se confruntă cu o activitate intensificată a acestui virus, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.