Un student de la Harvard a făcut un experiment prin care a demontat mitul potrivit căruia consumul excesiv de ouă ar fi dăunător pentru sănătate. Acesta a consumat 720 de ouă într-o singură lună, respectiv 24 de ouă pe zi.
Un student doctorand la medicină în cadrul Universității Harvard a decis să descopere dacă organismul său reacționează într-un fel anume la consumul excesiv de ouă. Acesta a consumat timp de o lună 24 de ouă în fiecare zi, iar pe lună mult mai mult de 40 de cartoane de câte 10 bucăți, conform cancan.ro.
Specialiștii au recomandat mereu consumul acestui aliment cu moderație, pentru a nu crește colesterolul în sânge și ca pe viitor să existe probleme cardiace. Aceste mituri au fost totuși combătute de către student.
Contrar tuturor așteptărilor, lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL), cunoscute drept colesterolul rău, au scăzut cu 18% la finalul experimentului realizat de tânărul de 24 de ani. Studentul nu a oferit detalii despre celelalte alimente consumate în timpul testului și dacă acestea au contribuit la acest rezultat.
LDL semnifică acele molecule care se depun pe artere și care cresc riscul bolilor cardiovasculare. Oamenii de știință și medicii ne-au avertizat de-a lungul timpului că excesul de ouă crește nivelul de LDL și contribuie la apariția bolilor cardiace și cerebrale.
Însă, tot specialiștii au explicat de ce studentul doctorand la Harvard a reușit o scădere a LDL, deși a procedat contrar recomandărilor. Potrivit acestora, în timpul experimentului, corpul studentului ar fi eliberat un hormon numit Colesin, care ar fi inhibat receptorii din ficat.