Vitaminele sunt substanțe organice absolut necesare pentru creșterea, menținerea vitalității și bunăstarea generalăa organismului nostru și îndeplinesc un rol esențial în funcționarea normalăa acestuia.
Vitaminele se clasifică în două categorii, relateazăpro-nutrițion.ro
– liposolubile (prezente în ţesuturile grase şi musculare ale corpului şi care sunt absorbite prin intermediul tractului intestinal cu ajutorul grăsimilor)
– hidrosolubile (care nu rămân pentru mult timp în organism, fiind eliminate prin intermediul urinei).
Vitamine liposolubile: A, D, E, K.
Vitamine hidrosolubile: C şi B.
Calciu
Calciul este vital pentru sistemul osos, darare un rol important și în funcționarea celulelor nervoase. Păstrează tensiunea arterială în limite normale. Bogate în calciu, sunt și sardinele, somonul, broccoli, tofu, susanul, portocalele, caisele și nucile.
Vitamina D
Numită și vitamina soarelui, se asimilează cel mai bine în prezența razelor de soare, facând o echipă de nedespărțit împreună cu calciul pentru sănătatea oaselor noastre. Pe lângă acest rol,susține sistemul imunitar, reglează metabolismul și ajută la prevenirea cancerului. Pe lângă soare, cea mai bună sursă de vitamina D sunt peștele și fructele de mare.
Magneziu
Acest mineral este esențial pentru sistemul cardiovascular, pentru sistemul muscular și cel osos. Magneziul ne ajută să ne dezvoltăm masa musculară și să evităm febra musculară după un efort mai intens. Magneziul poate fi găsit în nuci, ciocolată neagră, legume cu frunze verzi, dovleac și semințe de dovleac, cereale integrale și banane.
Vitamina E
Un magician împotriva îmbătrânirii, vitamina E luptă cu radicalii liberi, ne protejează de cancer și de afecțiuni ale sistemului nervos cum este boala Alzheimer. Surse de calitate pentru vitamina E sunt nucile, migdalele, alunele, uleiul de măsline, spanacul, broccoli și roșiile.
Acizii grași Omega 3
Un exemplu pozitiv de grăsimi de care avem nevoie sunt acizii grași Omega 3, vitali pentru inimă, creier și procesul de coagulare a sângelui. Aceștia nu pot fi produși de organismul nostru, ceea ce înseamnă că depindem complet de alimentație pentru procurarea lor. Câteva surse de Omega 3 sunt: somonul, tonul, sardinele, macroul, nucile, avocado, uleiul de măsline şi ouăle.
Fier
Fierul este esențial pentru producerea hemoglobinei, celulele roșii ale sângelui care au rolul de a transporta oxigenul. De asemenea, fierul are un cuvânt de spus și în privința celulelor albe din sânge, responsabile cu imunitatea. Cea mai bună sursă de fier este ficatul (de pui, de porc), la care se adaugă gălbenuşul de ou, pătrunjelul, spanacul, merele, piersicile, prunele uscate.
Vitamina C
Vtamina C este esențială pentru imunitate, lupta împotriva radicalilor liberi și încetinirea îmbătrânirii corpului. Vitamina C nu poate fi acumulată în organism, de aceea este important să consumăm la intervale scurte de timp alimente cu conținut crescut de vitamina C: ardei, pătrunjel, legume verzi, kiwi, papaya, citrice.
Complexul de vitamine B
Complexul B include o serie de opt vitamine, toate esențiale pentru buna funcționare a organismului: B1, B2, B3, B6, B7, B9, B12 și B15. Principalul rol al vitaminelor B este sănătatea sistemului nervos, însă ele au roluri multiple și în funcționarea altor organe. Surse de vitamine B: cereale integrale, spanac, broccoli, conopida, dovleac, drojdia de bere, carnea de curcan și vită, ficatul de pui sau porc.
Vitamina K
Vitamina K îndeplinește un rol antihemoragic, previne anumite tulburări hepatice și te ajutăsăai oase puternice. Găsești vitamina K în untura de pește, lapte, gălbenușde ou, ficat de porc, carne de vită,carne de porc.