Ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoly Antonov, își va relua îndatoririle la Washington săptămâna viitoare

Ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoly Antonov, își va relua îndatoririle la Washington săptămâna viitoare
sursa foto: captura video

Ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoly Antonov, își va relua îndatoririle la Washington săptămâna viitoare, după ce a fost revocat temporar din martie, a declarat joi pentru Interfax ministerul rus de externe, potrivit Reuters.

În martie, Rusial-a chemat înapoi la Moscova pe ambasadorul său înSUA, pentru o serie de consultări cu privire la viitorul relațiilor bilaterale, după ce președintele americanJoe Bidena declarat că omologul său rus,Vladimir Putin, „va plăti” pentru presupusul amestec în alegerile prezidențiale din Statele Unite, transmiteReuters.

Diplomația rusă susține că această mișcare are obiectivul de a se asigura că legăturile bilaterale nu se degradează în mod ireparabil.

„Principalul lucru pentru noi este să stabilim modalitățile prin care dificilele relații ruso-americane, pe care Washingtonul le-a adus într-o fundătură în ultimii ani, ar putea fi rectificate”,a precizat Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe.

Serviciile americane de informații au prezentat un raport care ar fi scos la iveală căVladimir Putins-a aflat în spatele ingerințelor ruse de la alegerile prezidențiale americane din 2020, o acuzație pe care Moscova a respins-o drept nefondată. În acest context,Joe Bidena fost întrebat dacă în opinia sa președintele rus este un criminal, întrebare la care liderul de la Casa Albă a răspuns: „Da, așa cred”.

În urma întrevederii dintreVladimir PutinșiJoe Biden, la Geneva, una dintre deciziile asumatede cei doi președinți, comunicate public, se numără revenirea la post a celor doi ambasadori retrași deSUA, respectivRusia, informează Agerpres.

În conferința de presă separată, susținut deVladimir Putindupă summit, a declarat că întâlnirea cu Biden s-a desfășurat fără tensiuni, iar dialogul a avut rol constructiv.

Tensiunile dintreRusiașiSUAau cunoscut apogeul în primăvară, când cei doi ambasadori au fost retrași fiecare, în țara de origine. De asemenea, statele partenere cu americanii, printre care și România, au urmat exemplul.

Tags: