Armata Ucrainei a acuzat Rusia că a atacat Insula Șerpilor cu bombe cu fosfor

Armata Ucrainei a acuzat Rusia că a atacat Insula Șerpilor cu bombe cu fosfor
Un avion de vânătoare SU-30 SM al forțelor armate ruse. Foto: Hepta.ro / Sputnik / RIA Novosti

Armata Ucrainei a acuzat Rusia că a efectuat atacuri cu muniții incendiare cu fosfor pe Insula Șerpilor din Marea Neagră vineri, la o zi după retragerea forțelor ruse din acest avanpost strategic, transmite The Guardian.

Rusia a atacat Insula Șerpilor cu bombe cu fosfor, spune armata ucraineană

„Astăzi, în jurul orei de 18:00, (…) avioanele SU-30 ale forțelor aeriene ruse au efectuat de două ori lovituri cu bombe cu fosfor pe insula Zmiinyi (Insula Șerpilor, n.r.)”, susține armata Ucrainei.

Ministerul rus al apărării susținea joi că retragerea forțelor ruse de pe Insula Șerpilor este „un gest de bunăvoință” menit să semnaleze că Rusia nu va împiedica eforturile ONU pentru organizarea exporturilor de cereale din Ucraina.

Armata ucraineană a spus vineri că rușii nu sunt capabili „să își respecte propriile declarații”.

Armele cu fosfor, care lasă în o urmă albă pe cer, sunt arme incendiare a căror utilizare este interzisă de o convenție internațională atunci când sunt folosite împotriva civililor, dar care sunt permise împotriva țintelor militare, potrivit The Guardian.

Ucraina a acuzat Rusia că a folosit arme cu fosfor de mai multe ori de la începutul invaziei lansate în 24 februarie, inclusiv în zone civile, o acuzație pe care Moscova o neagă.

Simona Cojocaru (MApN): Insula Șerpilor are un rol strategic în regiune, aflându-se în proximitatea Canalului Sulina

Simona Cojocaru, secretar de stat în Ministerul Apărării pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, a explicat vineri că Insula Șerpilor are un rol strategic în regiune.

„În primele zile ale invaziei ruse asupra Ucrainei, unul dintre primele obiective ale Rusiei a fost să cucerească Insula Şerpilor, situată la 25 de mile de ţărmul românesc. Insula Şerpilor are un rol strategic în regiune, aflându-se în proximitatea Canalului Sulina. Suntem foarte bucuroşi că, potrivit ultimelor informaţii, insula este din nou în mâinile Ucrainei. Suntem foarte preocupaţi aici, la Marea Neagră, de ameninţările pe care le reprezintă minele. România, Bulgaria, Turcia sunt foarte preocupate de efortul de a contracara acest pericol. Ieri, o mină a fost distrusă lângă Varna, de către forţele navale bulgare”, a spus Simona Cojocaru, citată de Agerpres.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`