Avertismentul unui colonel britanic: Vladimir Putin ar putea fi pe punctul de a lansa un asalt apocaliptic

Avertismentul unui colonel britanic: Vladimir Putin ar putea fi pe punctul de a lansa un asalt apocaliptic
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Ramil Sitdikov

Dacă nu înarmați Ucraina, NATO va fi în război cu Moscova în câțiva ani, estimează colonelul Hamish de Bretton-Gordon, expert în arme chimice, într-un editorial pentru The Telegraph, în care a avertizat că Vladimir Putin ar putea folosi arme nucleare tactice sau un atac chimic ori biologic pentru a-și atinge obiectivele pe frontul ucrainean.

Vladimir Putin ar putea fi pe punctul de a lansa un asalt apocaliptic, avertizează colonelul britanic

Cu atenția occidentală îndreptându-se spre alegerile din Marea Britanie și din SUA, războiul din Ucraina dispare din prim-plan. Deși mulți din Occident văd conflictul intrat într-o remiză tactică, Kremlinul nu este de aceeași părere. Acum există voci la Moscova care consideră că în curând s-ar putea desfășura o ofensivă decisivă care să schimbe soarta războiului.

Rusia scrutează globul pentru a obține drone și muniție de la orice dictator și stat ostil, în timp ce Kievul își imploră „aliații” distrași pentru obuze de artilierie și rachete de apărare antiaeriană.

Nici că ar putea fi mai clar contrastul dintre Est și Occident; Rusia este concentrată, iar noi nu suntem.

În curând, Vladimir Putin ar putea fi nevoit să arate progrese pe câmpul de luptă. Alegerile din martea vor fi un simulacru, având în vedere că singurul său opozant real, Aleksei Navalnîi, este la închisoare. Totuși, asta nu înseamnă că autocratul este complet de neatins. Amintirea tentativei de puci de vara trecută va fi fără îndoială proaspătă în mintea președintelui rus, iar morțile civile pe care le provoacă atacurile ucrainene transfrontaliere vor îndrepta iarăși atenția către starea războiului.

Forțele ruse ar putea folosi o armă nucleară tactică, consideră Bretton-Gordon

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a insistat că armata rusă „va face totul pentru a minimiza pericolul întâi și pentru a-l elimina complet apoi”.

Ultranaționaliștii ruși cer o ofensivă majoră în zona Harkov, iar Putin este în mod cert stimulat să renunțe la toate reținerile din „operația militară specială”. Problema este că, potrivit think tank-ului american Institutul pentru Studiul Războiului, armata rusă are șanse minime să efectueze o operație prin care să cucerească o porțiune semnificativă de teritoriu din regiunea Harkov în viitorul apropiat.

În opinia lui Bretton-Gordon, un astfel de asalt nu este imposibil, ci pur și simplu are nevoie de armament pe care nu l-am văzut încă pe câmpul de luptă. Singurele arme care i-ar permite Rusiei să atingă un asemenea obiectiv pe termen scurt este o armă nucleară tactică sau un soi de atac chimic sau biologic. Având în vedere eșecul „liniei roșii” pe care o stabilise Obama pentru Siria și reticența Occidentului în a se angaja complet să sprijine Ucraina, Putin s-ar putea gândi că acesta este un risc care merită asumat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`