Charles Michel, preşedintele Consiliului European, a declarat, luni, că nu mai e la fel de optimist ca acum câteva luni privind aderarea României, Bulgariei și Croației în spațiul Schengen.
Într-un interviu pentru cotidianul ceh Hospodarske Noviny, oficialul a susținut că atacurile rusești asupra Ucrainei și riscul unui noi val de refugiați din această țară ar putea avea un impact asupra dezbaterii privind extinderea Schengen.
„Cu câteva luni în urmă eram mai optimist cu privire la un acord unanim al statelor europene asupra intrării Croaţiei, României şi Bulgariei, acum, când chestiunea urmează să fie decisă, atmosfera este diferită”, a declarat Charles Michel, potrivit Agerpres.
Un vot privind aderarea celor trei state la Schengen ar urma să fie dat la Consiliul JAI din 8 – 9 decembrie.
Olanda se opune aderării Bulgariei, iar Austria în cazul Bulgariei și României. Oficial, celor două țări li se reproșează că nu au luat suficiente măsuri pentru a-și securiza frontierele și astfel au trecut spre Europa numeroși migranți economici.
Oficialii de la București au susținut că se află încă în negocieri pentru a convinge Austria, în vreme ce bulgarii au ales o abordare fermă și au ieșit public cu declarații extrem de dure.
„Se continuă demersurile diplomatice și politice pe foarte multe dimensiuni cu privire la Austria. Ceea ce omologii din Austria ne-au spus este că Austria este preocupată de a obține din partea Comisiei Europene un sprijin substanțial cu privire la situația gestionării migrației din Austria. Deja sunt în lucru mai multe demersuri. Sperăm să avem un rezultat pozitiv”, a declarat recent Bogdan Aurescu, ministrul român de Externe.
De la Sofia pozițiile au fost dure și critice. „În loc de solidaritate europeană, Bulgaria primeşte cinism!”, a transmis preşedintele Rumen Radev, în vreme ce vicepreședinta Iliana Yotova acuzat Olanda că are o „atitudine cinică” și „tolerează standarde duble în Europa”.
„De 11 ani, Bulgaria şi România se află în afara spaţiului Schengen din motive pur economice – astfel încât să poată opri camioanele transportatorilor noştri şi să împiedice concurenţa. (…) Nu există solidaritate. Şi nu va fi. Aceasta este înţelegerea valorilor europene”, a afirmat și europarlamentarul Angel Djambazki.