Austria confirmă că sprijină Croaţia pentru Schengen, dar s-ar putea opune prin veto în cazul României și Bulgariei. Comparația făcută de cancelarul Karl Nehammer

Austria confirmă că sprijină Croaţia pentru Schengen, dar s-ar putea opune prin veto în cazul României și Bulgariei. Comparația făcută de cancelarul Karl Nehammer
Cancelarul austriac Karl Nehammer. Foto: Hepta - DPA Images / Roland Schlager

Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat că va susţine în continuare aderarea Croației la Schengen, dar și-ar putea folosi dreptul de veto în cazul României și Bulgariei, deoarece acestea nu fac suficiente eforturi pentru a opri migranții, informează agențiile internaționale, citate de Agerpres.

Cancelarul austriac, nouă declarație împotriva aderării României la Schengen

„Croaţia şi-a îndeplinit angajamentele corect. Vom sprijini intrarea Croaţiei în Schengen, dar vom fi foarte critici faţă de eforturile Bulgariei şi României”, a declarat Nehammer, aflat în vizită chiar în Croația.

Cancelarul a susținut apoi că dintre cei aproximativ 100.000 de migranţi ilegali care au intrat anul acesta în Austria, circa 75.000 nu erau înregistrați în nicio țară UE, iar investigațiile lor au arătat că majoritatea au trecut prin Bulgaria şi România.

„Este evident că Schengen nu funcţionează” şi e nevoie de noi măsuri, a continuat Nehammer.

El a făcut apoi o comparație între cele trei țări: Croația și-a „îndeplinit toate obligaţiile, întrucât vedem de unde vin migranţii ilegali, iar România şi Bulgaria au probleme în a-şi proteja frontierele”.

Ce a ”rezolvat” până acum Bode în vizita în Austria

Amintim că, miercuri și joi, ministrul de Interne, Lucian Bode (PNL), se află în vizită în Viena. El a discutat deja cu omologul său austriac atât despre aderarea noastră la Schengen, cât și despre problema migrației care-i macină atât pe austrieci.

„În context, omologul meu m-a asigurat în mai multe rânduri că ultimele declarații pe subiectul Schengen nu sunt îndreptate împotriva României, ci subliniază nevoia de acțiune urgentă în privința gestionării provocărilor migraționiste care afectează Austria”, a transmis Bode, după întrevederea cu Gerhard Karner.

Tot miercuri, președintele Klaus Iohannis a declarat că România ar mai putea aștepta aderarea la Schengen încă o lună sau două: „Vreau să fiu foarte clar, dacă din varii motive nu vom reuşi până pe 8 decembrie (la votul din Consiliul JAI) să avem o certitudine că lucrurile sunt foarte clare, există posibilitatea ca această decizie să fie amânată, cu o lună sau cu două luni până când toate întrebările primesc răspunsuri clare şi corecte şi toată lumea va fi convinsă că noi nu numai că nu suntem o vulnerabilitate, am fi un real câştig pentru Spaţiul Schengen”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
19:21 - Vulcanul Mauna Loa din Hawaii, cel mai mare vulcan activ din lume, a început să erupă pentru prima dată în aproape patru decenii (FOTO)
19:11 - Primarul Capitalei, discuție de lucru cu Elcen și Termoenergetica. Nicușor Dan: Problemele termoficării s-au accentuat începând cu săptămâna trecută
18:57 - Încă un miliardar rus a murit în condiții misterioase: Accident de elicopter în drum spre Monaco
18:56 - Fostul primar din Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, a fost reținut de procurorii PT Gorj pentru mărturie mincinoasă
18:33 - Fiul liderului cecen Ramzan Kadîrov, fotografiat în timp ce purta un ceas în valoare de 1,4 milioane de dolari (FOTO)
18:27 - Cristian Diaconescu: Rusia dorește să facă din Ucraina un teritoriu nelocuibil și speră ca poporul ucrainean să intre într-o zonă de frică. Moscova își face calcule, înghețând practic războiul (VIDEO)
18:25 - Soba „cu clopote”, soluția folosită de o familie pentru a trece prin criza prețurilor la energie: „Stăm în mânecă scurtă. Focul îl facem o dată la 2-4 zile”
18:06 - România se află în topul celor mai bune țări în care oamenii ar trebui să se retragă la pensie. Pe ce loc se situează țara noastră
18:02 - PSD, cerere către BPR pentru revocarea lui Niculae Bădălău de la Curtea de Conturi. Radu Oprea: Solicitarea USR, una demagogică. Au făcut scut pentru cei cu probleme de integritate sau penale
17:51 - Klaus Iohannis: „Republica Moldova este o preocupare foarte specială pentru noi” (VIDEO)