Olanda respinge aderarea Bulgariei la Schengen. O nouă evaluarea va fi făcută probabil anul viitor

Olanda respinge aderarea Bulgariei la Schengen. O nouă evaluarea va fi făcută probabil anul viitor
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Utrecht Robin/ABACA

Guvernul olandez a decis să blocheze aderarea Bulgariei la Spațiul Schengen, în paralel cu decizia de a da undă verde României și Croației.

Decizia luată de Olanda

Olanda consideră că Bulgaria nu întruneşte condiţiile necesare aderării, transmite agenţia EFE, preluată de Agerpres.

La şedinţa sa desfăşurată vineri, guvernul olandez a analizat posibila extindere a spaţiului Schengen inclusă pe agenda reuniunii Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din 8 decembrie, analiză în urma căreia a hotărât să-şi dea acordul numai pentru admiterea României şi a Croaţiei.

Ministrul olandez de externe Wopke Hoekstra a declarat presei că „încă este prea devreme” pentru a accepta aderarea Bulgariei la spaţiul Schengen, iar Olanda va face o nouă evaluare în vederea susţinerii acestui pas numai atunci când se va dovedi că Bulgaria este un stat constituţional capabil să combată corupţia şi criminalitatea organizată.

Bogdan Aurescu a transmis tot vineri că guvernul olandez sprijină aderarea României. Guvernul de la Haga a anunțat într-un comunicat că ”are o poziție pozitivă față de aderarea Croației și României la Schengen”. În ceea ce privește Bulgaria însă, Guvernul olandez anunță că are în continuare preocupări legate de corupție și respectarea statului de drept.

Guvernul de la Haga își motivează schimbarea de poziție față de România prin existența celor două misiuni pozitive de evaluare Schengen (una având în componență experți din Țările de Jos), dar și prin ultimul raport MCV al Comisiei Europene.

Urmăriți B1TV.ro și pe