Secretarul american al apărării Lloyd Austin a declarat că aproximativ 20 de țări au anunțat noi pachete de asistență de securitate pentru Ucraina în cadrul unei întâlniri cu aliații care vizează coordonarea armelor pentru Kiev, conform The Guardian.
Pe lista țărilor care au anunțat noi pachete de asistență se află Italia, Danemarca, Grecia, Norvegia și Polonia, a specificat secretarul american într-o conferință de presă la încheierea întâlnirii virtuale, conform Digi24.
Noile pachete de securitate au inclus „donarea de muniție de artilerie necesară, sisteme de apărare de coastă și tancuri și alte vehicule blindate”, a spus el.
De asemenea, acesta a spus că Danemarca a fost de acord să ofere un lansator Harpoon și rachete pentru „a ajuta Ucraina să-și apere coasta”.
Totodată, Republica Cehă a fost de acord să trimită „sprijin substanțial” Kievului, inclusiv „o donație recentă de elicoptere de atac, tancuri și sisteme de rachete”, a adăugat secretarul american.
În plus, alte țări au prezentat „noi angajamente pentru antrenarea forțelor Ucrainei și susținerea sistemelor sale militare”, a spus el.
Comisia Europeană propune un nou pachet de ajutor financiar pentru Ucraina sub forma unei „asistențe macrofinanciare excepționale”.
Ucraina va primi până la 9 miliarde de euro pentru a ajuta la reconstrucția țării distruse de războiul provocat de Vladimir Putin.
„Propunem o nouă asistență macrofinanciară pentru Ucraina de până la 9 miliarde de euro (9,5 miliarde de dolari) în 2022. Știm că Ucraina este în prima linie și apără valorile noastre europene. Suma este pentru acest moment, pentru a susține guvernul, dar vom continua să fim alături de ei pe tot parcursul acestui război și când își vor reconstrui țara devastată de armata lui Putin.
Desigur că trebuie să ne gândim la a doua zi și la eforturile mai ample de reconstrucție. Aici UE are o responsabilitate și un interes strategic în a conduce acest efort de reconstrucție. Ar trebui combinate investiții și reforme imediate.
În timp, acestea vor susține Ucraina în calea sa către UE, deci sunt foarte importante pentru procesul de aderare. Planul de reformă va cuprinde chestiunile legate de anticorupție, statul de drept, independența sistemului de justiție etc. Acestea vor ajuta Ucraina la aderarea la UE”, a declarat șefa Comisiei Europene.