Copiii suedezi vor începe școala cu un an mai devreme și vor renunța la joacă pentru matematic, scris și citit

Copiii suedezi vor începe școala cu un an mai devreme și vor renunța la joacă pentru matematic, scris și citit
Sursa foto: Freepik

Copiii din Suedia urmează să înceapă școala la șase ani din 2028, cu un an mai devreme decât în ​​prezent, într-o revizuire a sistemului educațional al țării care semnalează o trecere de la predarea materiilor prin joacă pentru copiii mai mici.

Suedia consideră că preșcolarii trebuie să învețe mai devreme să citească și să scrie sau să calculeze

Guvernul a anunțat planurile de a înlocui un an preșcolar obligatoriu pentru copiii de șase ani, cunoscut sub numele de förskoleklass, cu un an suplimentar în grundskola (școala primară), anunță The Guardian.

Guvernul de coaliție de centru-dreapta, condus de moderati și susținut de extrema dreaptă a democraților suedezi, a anunțat planul înainte de prezentarea bugetului pentru 2025, care urmează să fie joi. Planul datează de la guvernul anterior și este susținut și de social-democrații de stânga.

Ministrul Educației, Johan Pehrson, a spus că „școala trebuie să se întoarcă la elementele de bază” și a adăugat că se va pune un accent mai puternic pe învățarea timpurie a cititului și scrisului, precum și a matematicii.

„Acest lucru ar trebui să-i facă pe elevi să aibă o oportunitate mai bună de a-și dezvolta abilități de bază, cum ar fi cititul, scrisul și numărarea și pentru a-și atinge obiectivele în școală”, a spus el.

Criticii spun că planul contravine cercetării care arată că dezvoltarea copiilor este susținută cel mai bine de medii de învățare bazate pe joacă, încurajându-i să exploreze, să creeze și să se dezvolte prin joacă, curiozitate și explorare ghidată. Liderii sindicali se tem că această mișcare ar putea duce la concedierea multor profesori preșcolari de specialitate.

Åsa Westlund, purtătorul de cuvânt al social-democraților pentru educație, a declarat că sprijinul partidului său pentru plan depinde de menținerea unui amestec de învățare și joc în ceea ce a spus ea că ar trebui să acționeze ca o „punte între preșcolar și școală”.

Alte măsuri educaționale care vor fi prezentate în buget includ investiții în „școli de urgență” pentru relocarea temporară a copiilor atunci când există probleme la școală, investiții mai mari în manuale și finanțare pentru formarea profesorilor și a profesorilor preșcolari.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:59 - Lege nouă împotriva gălăgiei! Ce pățesc cei care nu respectă orele de liniște. Măsura va fi aplicată şi la oraşe, şi la sate
20:44 - ANPC a închis mai mulți operatori economici din Arad. Șobolanii și gândacii, abonați permanenți la mâncarea din locații
20:40 - Selly a luat o decizie radicală în privința festivalului Beach, Please 2025!: „N-a fost deloc ușor să facem chestia asta”
20:34 - Cum am ajuns să avem politicieni atât de slabi? Jurnalistul Ovidiu Vanghele: E o limită sub care nu ne putem duce, că dacă ne ducem, oamenii ăia o să ne îmbolnăvească de creier cu măsurile pe care le iau! (VIDEO)
20:21 - Explozie devastatoare într-un bloc din Ploiești. Un locatar băut a adormit cu aragazul pornit
19:50 - O tânără care umbla dezbrăcată într-un mall din Constanța, dusă la Psihiatrie. Era dezorientată și incoerentă în vorbire
19:45 - Bogdan Peșchir, cunoscut sub numele de Bogpr, rămâne în arest. Decizia este defintivă
19:39 - Cine votează legile în România. Năsui (USR): „Noi am avut, în Comisia de buget-finanțe, multe personaje, inclusiv un domn care a ajuns și ministru și care a avut Bacalaureatul la 39 de ani și a făcut rapid câteva facultăți în trei ani” (VIDEO)
19:35 - Drama care i-a marcat viața. Mihai Stoica, despre momentul în care a aflat că fiica lui are cancer: „Avea metastaze în tot corpul”
19:23 - Oana Roman, noi dezvăluiri despre viața sa amoroasă. Își dorește vedeta să se recăsătorească? „Eu iubesc”