CORONAVIRUS | Studiu: Oboseala post-COVID, resimţită indiferent de gravitatea bolii

CORONAVIRUS | Studiu: Oboseala post-COVID, resimţită indiferent de gravitatea bolii
Foto: hepta.ro/ Abaca Press / Utrecht Robin/ABACA

Peste jumătate dintre persoanele infectate cu noul coronavirus sunt afectate de o oboseală persistentă timp de zece săptămâni după trecerea bolii COVID-19, conform unui studiu realizat de Trinity College din Dublin, Irlanda.

Oboseala post-COVID este resimţită indiferent de gravitatea bolii

Oboseala este una din simptomele iniţiale cele mai comune la persoanele infectate cu noul coronavirus şi deşi consecinţele pe termen lung ale bolii încă nu au fost bine studiate, există preocuparea ca virusul să declanşeze un sindrom de oboseală postvirală.

În acest context, ercetătorii au lansat un studiu, citat de Agerpres, asupra oboselii, a nivelului de gravitate al bolii COVID-19 şi a marcatorilor inflamatorii şi altor condiţii ale bolii asupra a 128 de voluntari infectaţi cu SARS-CoV-2.

Participanţii au fost 54% femei şi 46% bărbaţi având toţi o medie de vârstă de 49,5 ani: 55,5% dintre ei au fost internaţi la Hospital St. James din Dublin, în timp ce restul au fost trataţi ambulator. Aceștia au fost evaluaţi 72 de zile după externare sau 14 zile după diagnostic în cazul pacienţilor trataţi ambulator.

Severitatea oboselii a fost măsurată utilizând Chalder Fatigue Scale (CFS) şi s-a observat că 52,3% dintre participanţii la studiu au resimţit o stare de oboseală cel puţin 6 săptămâni după contractarea bolii COVID-19 şi doar 42,2% dintre pacienţi au declarat că se simt perfect sănătoşi.

Totodată, studiul arată că nu există vreo legătură între gravitatea bolii SARS-CoV-2, necesitatea spitalizării sau markerii inflamaţiei şi probabilitatea de a resimţi o stare de oboseală după infectare. Prin urmare, oboseala post-COVID este resimţită indiferent de gravitatea bolii. Mai mult, starea de oboseală poate fi agravată de antecedentele de anxietate sau depresie prezente în rândul subiecţilor feminini.

STUDIU: Unu din cinci oameni care au fost infectați cu Covid-19 pot dezvolta tulburări psihice, în 3 luni de la infectare

Amintim că specialiștii au analizat riscul dezvoltării unei bolii mintale, după infecția cu Covid-19. Potrivit unui studiu, aceștia au descoperit că 20% dintre pacienții care au avut Covid-19 sunt diagnosticați cu o tulburare psihică în maxim 90 de zile.

Anxietatea, depresia și insomnia sunt des întâlnite în rândul pacienților care au suferit de COVID-19, iar specialiștii spun că riscurile de a dezvolta demență sunt mai mari la cei infectați cu noul coronavirus.

”Mulți s-au temut că persoanele infectate COVID-19 vor prezenta un risc crescut de tulburări mintale”, a spus Paul Harrison, profesor de psihiatrie la Universitatea Oxford din Marea Britanie.

Acesta mai spune că oamenii de știință din întreaga lume sunt nevoiți să analizeze urgent cauzele și să identifice noi tratamente pentru bolile mintale apărute după infecția cu COVID-19.

Realizatorii studiului, publicat în revista The Lancet Psychiatry, au cercetat dosarele medicale electronice a 69 de milioane de persoane din Statele Unite, fiind peste 62.000 de cazuri de COVID-19.

S-a constat că unul din cinci oameni care au fost infectați cu Covid-19 au avut pentru prima oară stări de de anxietate, depresie sau insomnie.

De asemenea, studiul a constatat că persoanele care se confruntau deja cu tulburări psihice au fost cu 65% mai predispuse la diagnosticarea cu COVID-19.

COVID-19, cât de mortal este de fapt și cum crește probabilitatea de deces în funcție de vârstă

Încă de la începutul pandemiei a fost discutată rata mortalității, cât de ușor poți deceda din cauza infecției în funcție de vârstă și de comorbisități și care este procentul de supraviețuire odată ce pacienții ajung în ATI.

Potrivit unui studiu realizat de către Imperial College London, 1% dintre persoanele diagnosticate cu COVID-19 mor. Procentul este dat de numărul de decese, comparativ cu numărul total al persoanelor infectate cu SARS-CoV-2.

În mod obișnuit este denumită „rata mortalității”, însă, specialiștii atrag atenția asupra faptului că ar trebui cunoscută drept „rata de mortalitate reală” pentru a putea fi exactă din punct de vedere științific.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`