Directorul OMS: Pandemia de coronavirus a afectat sănătatea psihică a milioane de oameni / Stigmatizările și discriminarea sunt încă foarte răspândite

Directorul OMS: Pandemia de coronavirus a afectat sănătatea psihică a milioane de oameni / Stigmatizările și discriminarea sunt încă foarte răspândite
Foto: Pixabay

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a declarat că pandemia de coronavirus a avut efecte profunde asupra sănătăţii mentale, deoarece oamenii au dus lipsa interacțiunilor sociale. Un impact negativ major au avut și stările de anxietate și diversele temeri generate de această situație specială. Șeful organizației a precizat că toate acestea s-au întâmplat în contextul în care sănătatea mentală era deja o problemă „neglijată pe plan mondial”.

Ghebreyesus (OMS): Pandemia de coronavirus a avut efecte profunde asupra sănătăţii mentale

„Pentru mulți, lipsa interacţiunilor sociale a avut efecte profunde asupra sănătăţii mentale. Criza coronavirusului a avut impact asupra sănătăţii mentale a milioane de oameni, pe fondul stărilor de anxietate şi a temerilor pe care le-a generat, dar şi prin prisma perturbării serviciilor de sănătate psihică”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat de Xinhua.

Șeful OMS a explicat apoi că oamenii aflaţi în centrele de asistenţă şi instituţiile psihiatrice au avut și mai mult de suferit în această perioadă de pandemie deoarece au fost expuși riscurilor crescute de infectare. De altfel, în toată Europa, inclusiv în România, numeroase focare de coronavirus au izbucnit chiar în aceste centre.

Ghebreyesus s-a referit apoi la un alt efect negativ al epidemiei de coronavirus asupra serviciului de sănătate psihiatrică: „Mulţi profesionişti au fost infectaţi, iar unele unităţi au fost închise pentru a fi transformate în centre de tratament pentru pacienții cu coronavirus”.

Directorul Organizației Mondiale a Sănătății: Aproape un miliard de oameni trăiesc cu o disfuncţie mentală

Directorul OMS a atras atenția că sănătatea mentală era deja o problemă „neglijată pe plan mondial” încă dinaintea izbucnirii acestei crize sanitare.

„Aproape un miliard de oameni trăiesc cu o disfuncţie mentală, trei milioane mor anual din cauza efectelor consumului de alcool, iar la fiecare 40 de secunde o persoană se sinucide. Cu toate acestea, foarte puțini sunt cei care au acces la serviciile de calitate pentru sănătate mentală. În ţările cu venituri mici și medii, peste 75% dintre persoanele care au disfuncţii mentale ori neurologice sau care luptă cu dependența de substanţe nu primesc deloc tratament”, a explicat apoi Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Acesta a mai spuscă „stigmatizările, discriminarea, legislaţia punitivă şi încălcările drepturilor omului sunt încă foarte răspândite”.

Organizația Mondială a Sănătății: Sperăm să terminăm cu această pandemie în mai puțin de doi ani

Recent, Tedros Adhanom Ghebreyesus a anunțat că OMS speră ca pandemia de coronavirus să ia sfârșit în mai puțin de doi ani, adică într-un interval mai scurt decât Gripa Spaniolă din 1918.

„Sperăm să terminăm cu această pandemie în mai puțin de doi ani. În special dacă ne vom putea uni eforturile folosind la maximum instrumentele și sperând că vom putea avea instrumente suplimentare precum vaccinurile, cred că îi vom putea pune capăt într-un interval mai scurt decât gripa din 1918.

Avem un dezavantaj legat de mondializare, dar avem avantajul că dispune de tehnologii mai bune. Și știm cum să o oprim”, a afirmat șeful OMS.

Peste 24,8 milioane de oameni au fost testați pozitiv cu SARS-CoV-2 la nivel mondial, de la izbucnirea pandemiei de coronavirus. Peste 17,2 milioane s-au vindecat deja, dar aproape 839.000 au murit, iar alte circa 61.500 sunt în stare gravă.

În România, numărul infectărilor a ajuns, vineri, la 84.468. Sunt 37.056 de oameni declarați vindecați, dar 3.507 au murit și alți 497 sunt internați în secțiile de Terapie Intensivă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`