Parlamentul Rusiei va organiza săptămâna viitoare consultări cu privire la ideea de a face apel la președintele Vladimir Putin să recunoască două regiuni separatiste pro-ruse din estul Ucrainei ca state independente, a declarat vineri președintele Dumei.
Vyacheslav Volodin, președintele Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului, a făcut anunțul înaintea discuțiilor de la Geneva, vineri, între șeful diplomației ruse și secretarul de stat al SUA Antony Blinken, pentru a discuta despre tensiunile crescânde din cauza Ucrainei, scrie usnews.com.
O acumulare de trupe rusești în apropierea Ucrainei a stârnit îngrijorări în rândul țărilor occidentale că ar putea izbucni un război între foștii vecini sovietici, ale căror legături au fost tensionate de la anexarea Crimeei de către Moscova și de la începutul unei insurgențe susținute de Rusia în estul Ucrainei în 2014.
Recunoașterea oficială a autoproclamatei Republici Populare Donețk și a Republicii Populare Lugansk din Donbass, estul Ucrainei, este văzută ca un potențial pas pe care Putin îl poate face dacă nu reușește să-și asigure garanțiile de securitate pe care le caută de la Occident.
Kremlinul a reacționat cu răceală la inițiativa parlamentară vineri. Acesta a spus că este important să se evite măsurile care ar putea crește tensiunile și a avertizat împotriva încercării de a obține puncte politice într-o situație fragilă.
Volodin, într-o declarație postată în contul său de pe serviciul de mesagerie Telegram, a declarat că a fost luată o decizie de a examina în continuare un proiect de rezoluție parlamentară prezentat miercuri de 11 parlamentari – inclusiv liderul Partidului Comunist Ghenadi Zyuganov – care spunea că Rusia trebuie să recunosc oficial cele două regiuni ca independente pentru a-și proteja rezidenții de amenințările externe.
Volodin a spus că partidul de guvernământ pro-Putin Rusia Unită este îngrijorat de securitatea rușilor care trăiesc în cele două zone separatiste. Moscova a eliberat locuitorilor peste 600.000 de pașapoarte rusești din 2014.
Federația Rusă a precizat că printre „garanțiile de securitate” pe care le pretinde Occidentului se numără și retragerea trupelor NATO din Bulgaria și România.
Într-un gest de solidaritate transalantică, SUA a anunțat că va spori prezența militară americană în România dacă Federația Rusă va invada Ucraina.