EXCLUSIV // Ce se întâmplă cu Casa Radio, una dintre cele mai mari clădiri din România, construcție-simbol a regimului comunist

EXCLUSIV // Ce se întâmplă cu Casa Radio, una dintre cele mai mari clădiri din România, construcție-simbol a regimului comunist
Casa Radio / Foto: Andi Miron

Casa Radio este una dintre cele mai impozante clădiri din București și totodată, din România. Localizată aproape de centrul Capitalei, în apropiere de râul Dâmbovița, proiectul megalomanic al lui Nicolae Ceaușescu trebuia sa devină Muzeul Național de Istorie a Republicii Socialiste România.

Deși nu are niciun fel de utilități și finisaje în interior, clădirea de 35.000 de metri pătrați la sola fost inaugurată în august 1989. Suprafața totală este de 115.000 de metri pătrați.

În ultimele două decenii, despre „monstrul” din zona Eroilor mult s-a discutat, dar nimic nu s-a făcut. În 2004, statul român a concesionat terenul unui investitor străin, care a promis că va demola tot și va construi clădiri de birouri. A fost doar o himeră, iar nume de noi investitori din Europa de Vest sau din Orientul Mijlociu au tot apărut în spațiul public. Obunăperioadă s-a mai discutat despre posibilitatea ca ruina să fie transformată într-un complex cu mall și hoteluri. Ce se întâmplă, de fapt, cu clădirea mastodont Casa Radio?

Proiectul pentru „Casa Radio”, în negocieri și renegocieri de aproape 20 de ani

Compania Națională de Investiții (CNI) s-a constituit într-o companie de proiect împreună cu investitorii străini, olandezi. Compania de stat deține 15% din capitalul social.

Dâmbovița Center Holding B.V. este o societate olandeză, cu sediul la Amsterdam, care are 75% din capitalul social, iar Quad Property Investments B.V. este tot olandeză, cu sediul la Haga. Astfel, proiectul „Dâmbovița Center” există, însă doar pe hârtie. Ruina din București și terenul nu vor fi transformate prea curând, lasă de înțeles CNI.

„În ceea ce privește stadiul proiectului, menționăm că investitorii au solicitat o renegociere a contractului de parteneriat public privat. O astfel de renegociere se poate realiza exclusiv de către părțile semnatare ale contractului de parteneriat public-privat (…)”, a transmisCNI pentru B1.ro.

Clădire de birouri pentru Ministerul de Finanțe

Potrivit angajamentului, statul român ar urma să beneficieze de o construcție nouă pe terenul de la Casa Radio, o clădire de birouri pentru Ministerul de Finanțe. Investiția ar urma să fie realizată din capital privat.

„Contractul de parteneriat public-privat prevede ca Dâmbovița Center S.R.L., în calitate de Companie de Proiect, va construi pentru Autoritatea Publică (n.r. – Ministerul de Finanțe) o clădire cu o suprafață uitlă de 11.000 mp cu destinația de spațiu de birouri plus o parcare subterană în suprafață de 2.000 mp. Această clădire va fi predată Autorității Publice cu titlu gratuit, în bună stare, exploatabilă și liberă de orice sarcină sau obligație, imediat după finalizarea lucrărilor (și această obligație a fost introdusă prin actul adițional).

La finalizarea contractului de parteneriat public-privat, toate bunurile create în cadrul proiectului se transferă cu titlu gratuit Autorității Publice, în bună stare, exploatabile și libere de orice sarcină sau obligație”, a transmis CNI pentru B1.ro.

Ultima oră
23:56 - Cine este Evgheni Muraev, indicat de Marea Britanie drept posibil candidat al Rusiei pentru o schimbare de regim în Ucraina. Moscova, acuzată că vrea să instaleze un guvern pro-rus la Kiev
23:25 - Amenințare falsă cu bombă într-un restaurant din centrul Ploieștiului. Bărbatul care alertase autoritățile a fost dus la sediul poliției
23:09 - Trei bărbați arestați după ce au intrat în casa unor dame de companie și au sustras bani și bunuri
22:44 - Peste 3.800 de medici de familie au încheiat contracte pentru testarea COVID-19. Alexandru Rafila: Testarea la medicul de familie, soluția pentru accesul facil al bolnavilor la diagnostic rapid, evaluare și monitorizare
22:17 - Ion Țiriac ar avea de 10 ori mai mulți urmași decât se știa: „Am trei copii oficiali și 30 neoficiali” (GALERIE FOTO)
21:46 - Varianta Omicron ar putea anunța într-adevăr sfârșitul pandemiei, spune directorul OMS pentru Europa: „Acest virus a surprins de mai multe ori, deci trebuie să fim foarte atenți”
21:12 - Nicușor Dan: Ar fi ieșit duminică la lucru mult mai mulți șoferi și vatmani dacă n-ar fi fost intimidați de sindicat / Condamn inconștiența și tupeul sindicalistului PSD Vasile Petrariu, precum și iresponsabilitatea Gabrielei Firea
20:51 - Armen Sarkissian demisionează de la președinția Armeniei. Președintele țării, spune el, nu are prerogativele necesare pentru a influența politica în vremuri de criză
20:28 - O femeie a murit într-un accident violent pe E58. Mașina în care se afla a intrat pe contrasens într-o curbă periculoasă și a lovit un alt autoturism (FOTO)
20:06 - La ce oră se joacă și cine transmite la TV meciul Simona Halep – Alize Cornet din optimile de finală de la Australian Open 2022