Casa Radio este una dintre cele mai impozante clădiri din București și totodată, din România. Localizată aproape de centrul Capitalei, în apropiere de râul Dâmbovița, proiectul megalomanic al lui Nicolae Ceaușescu trebuia sa devină Muzeul Național de Istorie a Republicii Socialiste România.
Deși nu are niciun fel de utilități și finisaje în interior, clădirea de 35.000 de metri pătrați la sola fost inaugurată în august 1989. Suprafața totală este de 115.000 de metri pătrați.
În ultimele două decenii, despre „monstrul” din zona Eroilor mult s-a discutat, dar nimic nu s-a făcut. În 2004, statul român a concesionat terenul unui investitor străin, care a promis că va demola tot și va construi clădiri de birouri. A fost doar o himeră, iar nume de noi investitori din Europa de Vest sau din Orientul Mijlociu au tot apărut în spațiul public. Obunăperioadă s-a mai discutat despre posibilitatea ca ruina să fie transformată într-un complex cu mall și hoteluri. Ce se întâmplă, de fapt, cu clădirea mastodont Casa Radio?
Compania Națională de Investiții (CNI) s-a constituit într-o companie de proiect împreună cu investitorii străini, olandezi. Compania de stat deține 15% din capitalul social.
Dâmbovița Center Holding B.V. este o societate olandeză, cu sediul la Amsterdam, care are 75% din capitalul social, iar Quad Property Investments B.V. este tot olandeză, cu sediul la Haga. Astfel, proiectul „Dâmbovița Center” există, însă doar pe hârtie. Ruina din București și terenul nu vor fi transformate prea curând, lasă de înțeles CNI.
„În ceea ce privește stadiul proiectului, menționăm că investitorii au solicitat o renegociere a contractului de parteneriat public privat. O astfel de renegociere se poate realiza exclusiv de către părțile semnatare ale contractului de parteneriat public-privat (…)”, a transmisCNI pentru B1.ro.
Potrivit angajamentului, statul român ar urma să beneficieze de o construcție nouă pe terenul de la Casa Radio, o clădire de birouri pentru Ministerul de Finanțe. Investiția ar urma să fie realizată din capital privat.
„Contractul de parteneriat public-privat prevede ca Dâmbovița Center S.R.L., în calitate de Companie de Proiect, va construi pentru Autoritatea Publică (n.r. – Ministerul de Finanțe) o clădire cu o suprafață uitlă de 11.000 mp cu destinația de spațiu de birouri plus o parcare subterană în suprafață de 2.000 mp. Această clădire va fi predată Autorității Publice cu titlu gratuit, în bună stare, exploatabilă și liberă de orice sarcină sau obligație, imediat după finalizarea lucrărilor (și această obligație a fost introdusă prin actul adițional).
La finalizarea contractului de parteneriat public-privat, toate bunurile create în cadrul proiectului se transferă cu titlu gratuit Autorității Publice, în bună stare, exploatabile și libere de orice sarcină sau obligație”, a transmis CNI pentru B1.ro.