Fostul președinte rus Medvedev: În contextul „sancțiunilor nebunești”, Rusia nu poate continua „aprovizionarea cu alimente” / „Nu merge aşa, nu suntem idioţi”

Fostul președinte rus Medvedev: În contextul „sancțiunilor nebunești”, Rusia nu poate continua „aprovizionarea cu alimente” / „Nu merge aşa, nu suntem idioţi”
Dimitri Medvedev: „Nu mai avem niciun motiv să discutăm cu SUA. Să vină să se târască înapoi singuri și să ne ceară să negociem ei”. Sursă foto: Hepta - Ekaterina Shtukina

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a criticat sancțiunile economice „nebunești” impuse împotriva Rusiei și spune că țara sa nu poate continua aprovizionarea cu alimente în acest condiții.

Totodată, secretarul de stat american Antony Blinken a acuzat Mosocva că a luat ostatică aprovizionarea cu alimente a milioane de ucraineni şi a milioane de alte persoane din întreaga lume”.

„Nu merge aşa, nu suntem idioţi”

Rusia asigură aproximativ 30% din aprovizionarea cu alimente a planetei. Medvedev spune că acest lucru nu mai poate fi posibil, în condițiile în care țara este supusă sancțiunilor occidentale „nebunești”.

„Ţara noastră este pregătită să îşi asume toate obligaţiile”, a reacţionat Medvedev. „Dar aşteaptă, de asemenea, ajutorul partenerilor săi comerciali”, a declarat pe Telegram actualul vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, potrivit HotNews.

„În caz contrar, nu are sens: pe de o parte ne pun sancţiuni nebuneşti şi pe de altă parte ne cer să asigurăm aprovizionarea cu alimente. Nu merge aşa, nu suntem idioţi”, a adăugat fostul preşedinte rus.

Blinken: „Nu mai blocaţi porturile Mării Negre”

SUA a cerut Moscovei deblocarea exporturilor de cereale ucrainene în porturile de la Marea Neagră.

„Nu mai blocaţi porturile Mării Negre! Permiteţi libera circulaţie a navelor, trenurilor şi camioanelor care transportă alimente în afara Ucrainei. Nu mai ameninţaţi cu suspendarea exporturilor de alimente şi îngrăşăminte către ţările care vă critică războiul de agresiune”, a spus Antony Blinken.

Mai mult decât atât, ministrul german de externe Annalena Baerbock a acuzat Rusia că folosește blocada exporturilor de cereale din Ucraina ca armă de război: „Prin blocarea porturilor ucrainene, distrugerea silozurilor, drumurilor și căilor ferate și în special câmpurile fermierilor, Rusia a început un război pentru a bloca producția de cereale care alimentează o criză alimentară globală”.

Potrivit guvernului federal, Rusia împiedică Ucraina să exporte 20 de milioane de tone de cereale, în principal în Africa de Nord și Asia, majoritatea în portul Odesa. Ucraina este unul dintre cei mai mari producători din lume.

Urmăriți B1TV.ro și pe