Germania oferă Ucrainei 5.000 de căști militare. Primarul din Kiev: „Ce vor mai trimite? Perne?”

Germania oferă Ucrainei 5.000 de căști militare. Primarul din Kiev: „Ce vor mai trimite? Perne?”
În fotografie: Vitali Klitschko, primarul Kievului, fost boxer profesionist. Sursă Foto: Hepta - Zuma Press

Germania a fost criticată pentru că refuză să trimită arme Ucrainei, în contextul amenințării crescânde a Rusiei la granița sa. De altfel, Berlinul a avut o poziție nuanțată și în privința sancțiunilor ce ar trebui aplicare Rusiei în cazul unei invazii asupra Ucrainei, fapt ce a știrbit din imaginea de unitate a Occidentului în această nouă criză internațională. În fața acestor critici, Germania a anunțat că va furniza Ucrainei 5.000 de căști militare. Kievul n-a părut prea entuziasmat.

Cum ajută Germania Ucraina

Christine Lambrecht, ministrul german al Apărării, a declarat că țara sa va oferi Ucrainei 5.000 de căști militare.

„Am primit o scrisoare de la Ambasada Ucrainei, prin care se sprijin cu echipamentul militar, mai precis căști. Vom furniza Ucrainei 5.000 de căști E un semnal clar – suntem de partea voastră!”, a declarat Lambrecht, potrivit Reuters.

Ministrul a admis că nu e vorba de arme, ci de echipamente, dar și acestea „ajută”.

„E exact modul în care vom continua să reacționăm în această criză. Lucrăm pentru a avea o soluție pașnică la acest conflict în mijlocul Europei”, a mai spus Lambrecht.

La finele săptămânii trecute, Christine Lambrecht a anunțat că Germania va trimite în Ucraina un spital de campanie.

Germania, reținută în criza generată de Rusia

Ucrainenii au cerut sprijin de mai multe ori, în contextul în care Rusia a masat echipamente militare și peste 100.000 de soldați la granița sa. Statele Unite și Marea Britanie au început să-i trimită mai multe arme, dar cancelarul german Olaf Scholz a exclus trimiterea „armelor letale”.

De altfel, Germania a făcut notă discordanță și în discuțiile pe tema sancțiunilor pe care Occidentul ar trebui să le aplice Rusiei în cazul în care aceasta va invada Ucraina. Dacă țări precum SUA, Marea Britanie sau Franța au vorbit de sancțiuni coordonate, dure și fără precedent, cancelarul german a îndemnat la prudență: „Trebuie să ne gândim la consecințele pe care le va avea acest lucru (aplicarea de sancțiuni) pentru noi”.

O posibilă explicație a atitudinii germane a venit de la premierul polonez Mateusz Morawiecki.

Reacția primarului din Kiev la ”ajutorul” oferit de Germania

Vitali Klitschko, primarul din Kiev, fost boxer profesionist, a catalogat ajutorul oferit de Germania drept „o glumă”.

„Comportamentul guvernului german mă lasă fără cuvinte.
Aparent, ministrul Apărării nu și-a dat seama că ne confruntăm cu forțe rusești perfect echipate, care pot porni o altă invazie asupra

Ucrainei în orice moment.

Ce fel de sprijin va mai trimite Germania? Perne?”, a declarat Klitschko, pentru ziarul german Bild.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
13:55 - Sorin Cîmpeanu: Programul „Masă caldă” se va extinde de la 150 la 300 de şcoli (VIDEO)
13:47 - Imagini cu Insula Șerpilor în momentul evacuării trupelor ruse: „Inamicul a evacuat în grabă rămășițele garnizoanei” (FOTO)
13:41 - Povestea familiei avocatului din Kiev, ucis de o rachetă rusă: „Ea nu știe că tatăl ei nu mai este”
13:31 - Diferențe de prețuri uriașe în Bulgaria față de România. Câți bani trebuie să scoată turiștii din buzunare pentru o cafea și un suc pe litoralul bulgăresc
13:29 - Guvernul a aprobat joi scăderea cu 50 de bani a prețului carburanților. Virgil Popescu: „Mă aștept ca în perioada următoare să vedem în piață companii care aplică această Ordonanță” (VIDEO)
13:10 - Plaja 3 Papuci din Constanța îi face concurență serioasă celei din Mamaia. Cât a ajuns să coste o bere la draft
12:58 - Generalul Cristian Barbu, despre retragerea rușilor de pe Insula Șerpilor: „Ultimul atac ucrainean a fost de o intensitate ieșită din comun și este clar că rușii au avut pierderi substanțiale” (VIDEO)
12:50 - Scăderea acțiunilor Gazprom a depășit 30% după decizia de neplată a dividendelor
12:36 - Reacția Chinei după ce a fost clasificată drept o „provocare” pentru interesele NATO: „Eforturi inutile”
12:36 - Sonia Argint, despre prietenia cu Andreea Bălan, după despărțirea dintre artistă și fratele ei: “Nu văd de ce ar dispărea, doar pentru că relația ei personală s-a schimbat”