Emmanuel Macron: Rusia devine o putere a dezechilibrului. Un atac asupra Ucrainei va determina o ripostă, iar costul va fi foarte mare pentru Moscova (VIDEO)

Emmanuel Macron: Rusia devine o putere a dezechilibrului. Un atac asupra Ucrainei va determina o ripostă, iar costul va fi foarte mare pentru Moscova (VIDEO)
Macron consideră că s-au făcut progrese după întâlnirea cu Putin și îndeamnă la calm pentru dezamorsarea situației Foto: Hepta - Abaca Press / Stephane Lemouton / Bestimage

Emmanuel Macron, președintele Franței, a declarat că dacă Rusia va ataca Ucraina, atunci o ripostă va exista, iar costul va fi foarte mare pentru Moscova. Acesta a mai precizat că Rusia devine o „putere a dezechilibrului”, căci desfășoară acțiuni de destabilizare în fostele republici sovietice. Marcon a mai spus că vineri va discuta cu Vladimir Putin, omologul său rus, căci „nu trebuie să abandonăm dialogul cu Rusia”.

Emmanuel Macron, reacție la atitudinea tot mai agresivă a Rusiei

Într-o conferință comună Olaf Scholz, cancelarul german, Emmanuel Macron a declarat că occidentalii sunt uniți în acestă criză, informează AFP. El a reluat apelul la dezescaladare a tensiunilor, dar a precizat că „pregătim în paralel reacţia comună şi riposta în caz de agresiune”.

Emmanuel Macron a punctat apoi că dacă Rusia va invada Ucraina, „riposta va fi acolo şi costul va fi foarte mare”.

„Constatăm că Rusia e pe cale să devină o putere a dezechilibrului”, a continuat Macron, invocând acțiunile destabilizatoare ale Moscovei în spațiul exsovietic.

Pe de altă parte, președintele francez a susținut că nu trebuie abandonată calea dialogului. Prin urmare, „voi avea o convorbire telefonică vineri dimineaţă cu preşedintele Putin pentru a face un bilanţ”.

Rusia face presiuni și cere garanții de la NATO

Moscova a trimis peste 100.000 de soldați la granița cu Ucraina și cere de la NATO garanții de securitate, parte din ele fiind deja respinse de alianță ca fiind inacceptabile.

De exemplu, Rusia vrea ca NATO să nu se mai extindă și să revină la arhitectura de securitate de dinainte de 1997. Asta ar însemna ca alianța să-și retragă trupele din România și Bulgaria. Ambele cerințe au fost deja respinse de NATO.

„Dacă vreun grup de unități ruse, oricare ar fi ele, traversează frontiera Ucrainei, este o invazie. Va primi un răspuns economic sever și coordonat pe care l-am discutat în detaliu cu aliații noștri, cum de altfel l-am prezentat foarte clar și Președintelui Putin”, a declarat, recent, și președintele american Joe Biden.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
20:06 - Cannes: Pisica Stepan, simbolul Ucrainei, a fost premiată și se numără printre cei mai populari influenceri din lume
19:50 - 12 morți și 40 de răniți, în urma bombardamentelor din Donbas
19:45 - Imnul și steagul din așa-zisul Ținut Secuiesc au fost nelipsite la finala Cupei României U19, disputată de echipele lăudate de Eduard Novak. S-a scandat și „Ria, Ria, Ungaria”
19:38 - „Variola maimuței” se răspândește rapid în țările europene. Italia și Suedia au identificat noi cazuri
19:20 - Grupul de Luptă al NATO în România se constituie oficial: Forțele principale vor fi dispuse la Cincu. Totodată, Franța va disloca un detașament de apărare antiaeriană la Capu Midia
19:13 - Ce crede fiica președintelui rus despre conflictul ruso-ucrainean. Jurnaliștii ruși au publicat mesajele fiicei lui Putin
19:01 - Joe Biden i-a primit la Casa Albă pe liderii din Suedia și Finlanda. Președintele SUA susține ferm intrarea celor două „mari democrații în cea mai puternică alianță defensivă din istoria lumii”
18:30 - O fostă parlamentară norvegiană s-a înrolat în Legiunea Internațională pentru a lupta în războiul provocat de Vladimir Putin
18:17 - Cristian Bușoi: Vom avea suficient gaz în iarna viitoare și vom fi protejați de cei care folosesc sursele de energie ca armă de șantaj
18:03 - Nicolae Ciucă: Coaliția funcționează cât se poate de bine nu numai la nivel central, ci și la nivel local / Vrem ca tinerii să poată să participe la tot ceea ce înseamnă dezvoltarea europeană în libertate și siguranță (VIDEO)