Premierul polonez Mateusz Morawiecki: Gazoductul Nord Stream 2 este instrumentul de şantaj al Moscovei

Premierul polonez Mateusz Morawiecki: Gazoductul Nord Stream 2 este instrumentul de şantaj al Moscovei
UE ar putea aproba un embargo asupra petrolului rusesc Foto: Hepta.ro / Sputnik / Pavel Lvov

Gazoductul Nord Stream 2 este  un instrumentul de şantaj al Moscovei, acuză premierul polonez Mateusz Morawiecki, în contextul exploziei prețului la energie.

Acuzații grave lansate de premierul Poloniei

”Facem un apel către colegii noştri germani să-şi dea seama de enormele riscuri rezultate din oferirea acestui instrument de şantaj Moscovei”, a spus premierul polonez.

În opinia lui Morawiecki, ”nu este niciun secret că Rusia pregăteşte invadarea Ucrainei, dar planurile sunt numai în capul unei persoane sau unui mic grup de persoane la Moscova”, scrie Agerpres.

Atât premierul polonez cât şi omologul său leton au fost de acord că actuala situaţie a pieţei energetice europene, caracterizată de creşterile de preţuri, este un rezultat atât al ”forţelor externe”, cum ar fi atitudinea ”oportunistă” a Moscovei, conform declaraţiei lui Morawiecki, cât şi al ”politicii iresponsabile şi dogmatice a UE prin implementarea sistemului de comercializare a emisiilor” de carbon.

”Ţara mea susţine transformarea verde a UE, dar cetăţenii de rând nu pot suporta costurile ei”, a atras atenţia premierul leton.

Rusia „aproape a finalizat” acumularea de forțe în apropierea frontierelor ucrainene, avertizează Kievul

Autoritățile ucrainene au avertizat că Federația Rusă „aproape a finalizat” acumularea de forțe ce ar putea fi folosite într-o ofensivă împotriva Ucrainei, alimentând temerile că o eventuală invazie ar putea începe „în orice moment”, așa cum a indicat secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki.

Ministerul ucrainean al apărării susține că, potrivit ultimelor rapoarte din comunitatea de informații, Rusia a desfășurat peste 127.000 de trupe în regiune, transmite CNN.

Evaluarea a catalogat situația drept una „dificilă”. Potrivit părții ucrainene, Federația Rusă „încearcă să divizeze și să slăbească Uniunea Europeană și NATO”.

Urmăriți B1TV.ro și pe