Hari Bucur Marcu, expert militar și de securitate, a declarat vineri, pentru B1 TV, că, începând de ieri, în NATO există un consens clar: absolut toate trupele ruse trebuie să plece din Ucraina, inclusiv din Crimeea. Specialistul a insistat că, fără oprirea focului, nu există negocieri concrete de pace, lucru valabil în toate războaiele.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Bună, România!”, moderată de Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir pe B1 TV.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„Rusia trebuie să părăsească militar întregul teritoriu al Ucrainei, inclusiv Crimeea, inclusiv Donbas, inclusiv Lugansk. După care se vor discuta… Crimeea a fost un teritoriu de complementaritate și militară, și economică și pe vremea când era parte în Ucraina, din 1991 încoace. Deci n-a fost Crimeea așa furată de la ruși și ținută ascunsă de ucraineni până în 2014, când au luat-o rușii înapoi. A fost un teritoriu de complementaritate. Flota militară rusească stătea în bazele din Crimeea, deci nu era o problemă, exista cooperare între ei, tot felul de protocoale care se pot relua. Dacă pleacă militarii din Crimeea, n-o să intre probabil militarii ucraineni în schimb. Deci toate astea sunt pe masa de negocieri, dar abia după ce se oprește războiul și abia după ce pleacă rușii din Crimeea.
NATO a spus o chestie foarte clară. Deci etapele sunt foarte clare: prima etapă e încetarea focului, demarcarea celor două forțe combatant, e după care se va trece la discuții care se vor finaliza cu părăsirea completă a Ucrainei de către toate trupele rusești.
Deci nu o să fie negocieri de tipul ”uite cât mai rămâne din Donbas la voi”, deci vor trebui să plece de peste tot! Și Crimeea, sigur că da! Ăsta e consensul în NATO, în momentul de față, de ieri încoace”, a explicat Hari Bucur Marcu, pentru B1 TV.
„Faza care se va întâmpla la un moment dat, să sperăm cât mai curând, va fi încetarea focului. Asta nu se poate face decât dacă se stabilesc niște linii de demarcație, unde se află fiecare dintre trupe și să s e pună o zonă dintre ele, să nu se vadă unul cu altul. E un proces care nu se va întâmpla instantaneu, mai ales că rușii hălăduie prin Ucraina… Cred că nici ei nu știu pe unde sunt cu toți ai lor…
Negocierile astea de pace sunt un fel de speranță dată comunității internațioanle că uite, totuși, poaet și diplomația să mai aibă un rol. Până nu se opresc acțiunile militare în teatrul de război, nu se poate discuta nicio pace.
Nu s-a întâmplat niciodată de când există război pe planeta asta și pe care-l consemnăm noi în istorie, niciodată nu s-a discutat despre pace până nu s-a terminat războiul sau măcar să se oprească”, a mai explicat Hari Bucur Marcu, pentru B1 TV.