UPDATE 00.17: Invadatorii ruși sunt pe punctul de a pierde controlul în Herson, primul mare oraș ucrainean pe care l-au cucerit. Un oficial al Pentagonului a susținut că ucrainenii au lansat un contraatac.
„Noi am avut dreptate, am fost în rolul Casandrei: de ani și ani de zile tot spunem – Atenție la Rusia!”, a declarat Luca Niculescu, ambasadorul României în Franța, într-un interviu pentru BFM TV. Acesta a vorbit despre garanțiile de securitate tot mai puternice de care se bucură România, ca parte a NATO.
UPDATE 23.50: Rusia cheltuiește zeci de miliarde de dolari pe minciuni și propagandă, a subliniat Volodimir Zelenski, în ultimul mesaj-video, publicat pe rețelele de socializare.
„Știți foarte bine ce puternic sistem de propagandă de stat a construit Rusia. (…) Probabil că nimeni în lume nu a cheltuit vreodată atât de mult pe minciuni.
Rușii nu au ținut cont de un singur lucru. Acolo unde calea minciunii trebuie să fie pavată cu bani, rezultatul nu este garantat”, a remarcat liderul Kievului.
UPDATE 22.45: Matilda Bogner, șefa misiunii ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina, a declarat că organizația a primit „informații din ce în ce mai multe” care indică existența unor gropi comune în orașul ucrainean Mariupol, distrus aproape complet de forțele ruse, și că a reușit să obțină „informații prin satelit” despre una dintre aceste gropi.
„Estimăm că în una dintre aceste gropi comune se află aproximativ 200 de persoane”, a declarat Bogner, punctând că deocamdată nu se știe dacă victimele sunt civile sau militare.
Președintele american Joe Biden, aflat în vizită în Polonia, l-a numit din nou „criminal de război” pe Vladimir Putin.
Democraţiile sunt „unite în opoziţia şi efortul de a pune capăt devastărilor care au loc la comanda unui om despre care sincer cred că e un criminal de război. Cred că asta va corespunde şi definiţiei legale”, a spus Biden.
Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, a declarat, într-un interviu pentru Al Jazeera, că, după summitul NATO extraordinar de joi, garanțiile de securitate inclusiv pentru România sunt mai puternice ca niciodată. Ministrul a vorbit și despre Grupul de Luptă ce va activa în țara noastră.
De asemenea, Bogdan Aurescu a susținut că Europa nu va plăti în ruble gazul primit din Rusia deoarece contractele nu prevăd acest lucru. Întrebat ce se va întâmpla dacă Moscova va întrerupe gazul, ministrul a spus că, totuși, e și în interesul rușilor să continue furnizarea.
UPDATE 22.20: Un cetățean rus care transporta arme de foc și muniție a fost reținut în Kiev. În timpul percheziției autoturismului, oamenii legii au găsit o mitralieră și 445 de cartușe de muniție cu diferite marcaje.
Oamenii legii verifică acum implicarea suspectului în operațiunile de sabotaj și alte fapte penale.
UPDATE 22.15: Serghei Rudskoi, șeful Direcției Operaționale Principale a Statului Major General al Forțelor Armate Ruse, a anunțat obiectivul principal al armatei ruse în Ucraina. Potrivit acestuia, invadatorii se vor concentra pe eliberarea Donbasului.
„Deși nu excludem o astfel de posibilitate, pe măsură ce grupurile individuale își îndeplinesc sarcinile și sunt rezolvate cu succes, forțele și mijloacele noastre se vor concentra asupra principalului lucru – eliberarea completă a regiunii Donbas”, a remarcat Rudskoi.
UPDATE, 22:00: Dmitro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei, a exprimat poziția oficială a Administrației Volodimir Zelenski, în urma eforturilor diplomatice ale Turciei.
UPDATE, 20.15: China va juca „un rol constructiv” în restabilirea păcii în Ucraina, a asigurat Xi Jinping.
UPDATE, 20.04: Hari Bucur Marcu, expert militar și de securitate, a declarat vineri, pentru B1 TV, că, începând de ieri, în NATO există un consens clar: absolut toate trupele ruse trebuie să plece din Ucraina, inclusiv din Crimeea. Specialistul a insistat că, fără oprirea focului, nu există negocieri concrete de pace, lucru valabil în toate războaiele.
Uniunea Europeană a luat în discuție interzicerea importului de cărbune din Rusia încă de când rușii masau trupe la granița cu Ucraina, dar Germania s-a opus, informează Reuters, care citează două surse apropiate subiectului.
Generalul de poliţie ucrainean Viaceslav Abroskin a transmis forţelor ruse că se oferă să fie luat ostatic în schimbul evacuării copiilor rămaşi în Mariupol.
Petr Aven, unul dintre oligarhii ruși sancționați de Marea Britanie după ce țara sa a invadat Ucraina, a rămas fără bani și e disperat: „Nu ştiu cum vom supravieţui. Oare voi avea voie să am menajeră sau şofer? Eu nu conduc… Poate fiica mea vitregă va conduce
UPDATE, 19.50: Spre orașul Vinița au fost lansate șase rachete. Potrivit lui Serghei Borzov, șeful administrației regionale de stat, unele rachete au fost doborâte de apărarea aeriană a Ucrainei, restul au lovit în infrastructura orașului. Nu există date despre victime și răniți.
UPDATE, 19.00: Trupele militare din Melitopol s-au revoltat. Soldații ruși au refuzat să se supună ordinelor conducerii lor. Bărbații nu mai vor să participe în operațiunea specială a Kremlinului.
„ Joi, 24 martie, au fost primite informații că 70 de militari ruși au organizat o revoltă în unitățile forțelor de ocupație ale Federației Ruse staționate la Melitopol și au refuzat să urmeze ordinele conducerii lor și să participe la ostilitățile împotriva apărătorilor din Zaporojie”, se arată în postarea Administrației Militare Regionale Zaporojie.
UPDATE, 18.11: Ministerul rus al apării a comunicat primele date cu privire la numărul soldaților uciși și răniți în timpul „operațiunii speciale din Ucraina”. Ultima actualizare privind aceste date fusese realizată la începutul lunii martie. Astfel, potrivit CNN, Rusia a comunicat un număr de peste 1.300 de soldați care au murit în timpul invaziei.
UPDATE, 17.15: Un număr de 14 primari din Ucraina au fost luați ostatici de soldații ruși. La momentul de față, autoritățile ucrainene negociază eliberarea acestora. Problema fiind discutată la nivel internațional.
„Aici, Rusia cere paritate, spun ei, grăniceri pentru grăniceri, marinari pentru marinari, și am o întrebare logică: pe cine îi vom schimba pe primarii, dintre care sunt deja 14 ținuți ostatici de Rusia?”, a remarcat Irina Vereshchuk, ministrul pentru Reintegrarea Teritoriilor Ocupate Temporar.
UPDATE, 17.10: Wesley Clark, general american în retragere, fost comandant NATO, a declarat că un Vladimir Putin „frustrat” ar putea lansa un atac nuclear limitat asupra Poloniei, pentru a descuraja NATO.
Ministerul rus al Apărării a transmis că forțele sale în Ucraina se vor concentra pe eliberarea completă a Donbasului. Acesta a mai susținut că principalele obiective ale primei faze a operațiunii în Ucraina au fost îndeplinite.
Germania a anunțat un program de reducere drastică a dependenței de resursele energetice ale Rusiei. „Până în toamnă putem deveni independenți de cărbunele rusesc. Până la jumătatea anului, importurile de petrol rusesc în Germania ar trebui să se reducă la jumătate, iar până la sfârșitul anului ne propunem să fim aproape independenți”, a declarat Robert Habeck, vicecancelarul și ministrul Economiei.
Aproximativ 300 de persoane ar fi fost ucise în bombardamentele ruse asupra teatrului din Mariupol, de pe 16 martie, a anunțat Primăria orașului.
UPDATE, 14.50: Peste jumătate dintre copiii din Ucraina – adică 4,3 milioane dintr-un total estimat de 7,5 milioane – au fost strămutați de la începutul invaziei rusești, arată datele UNICEF, potrivit CNN.
UPDATE, 14.45: Armata ucraineană continuă să câștige teren în jurul Kievului și a eliberat o localitate aflată la est de capitală, distrugând o fortăreață a trupelor ruse. Militarii ucraneni spun că au confiscat o parte din echipamente „ca trofeu”.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat contraatacurile de succes ale armatei ucrainene și spune că „pacea și victoria” sunt tot mai aproape.
UPDATE, 13.05: Natalia, o ucraineancă sosită la Zaporojie din orașul asediat Mariupol, spune că rușii „îi omoară” pe ucraineni, nu îi salvează, transmite CNN.
UPDATE, 13: Organizația International Rescue Committee avertizează că populația civilă din Ucraina se confruntă cu „o criză sanitară catastrofică”, în condițiile în care atacurile asupra infrastrucurii de sănătate limitează accesul la „serviciile de salvare a vieții”, transmite CNN.
UPDATE, 12.50: Suntem solidari cu cei afectați de cea mai mare criză umanitară de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.
UPDATE, 12.45: Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, l-a lăudat pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, și a precizat că va discuta în perioada următoare atât cu el, cât și cu președintele rus Vladimir Putin. Totodată, liderul turc a explicat decizia Ankarei de a se opune sancțiunilor pentru Moscova.
UPDATE, 12.35: Este o „prostie” să crezi că sancțiunile occidentale împotriva întreprinderilor rusești ar putea avea vreun efect asupra guvernului de la Moscova, a declarat vineri fostul președinte rus și adjunct al șefului consiliului de securitate Dmitri Medvedev, potrivit Reuters.
UPDATE, 12.15: Sancțiunile nu vor face decât să consolideze societatea rusă și nu vor provoca nemulțumirea populației față de autorități, a declarat Medvedev într-un interviu pentru agenția de presă rusă RIA.
UPDATE, 12 PM: Companiile germane de utilități solicită autorităților federale un sistem de avertizare timpurie pentru o eventuală penurie de gaze, în condițiile în care Federația Rusă a anunțat că va cere plăți în ruble pentru livrări.
UPDATE, 11.50: SUA și UE au anunțat un acord istoric pentru a reduce dependența Europei de gazul rusesc.
UPDATE, 10.55: BBC notează că, la mai bine de o lună de la startul invaziei, forțele ruse încă nu au reușit să exercite control deplin asupra vreunui oraș ucrainean major și ofensiva lor stagnează pe mai multe fronturi, ba chiar au pierdut teren pe fondul contraatacurilor ucrainene.
UPDATE, 10.50: James Crump, un veteran al armatei britanice, spune că în marea parte Federația Rusă și-a atins obiectivul „de a elibera” Lugansk și că se poartă lupte grele la Donețk, transmite BBC. În opinia sa, în perioada următoare tot acolo vor avea loc cele mai intense ciocniri dintre forțele ucrainene și trupele invadatoare.
UPDATE, 10.45: Ucraina speră să deschidă un coridor umanitar sigur pentru a evacua civilii din Mariupol, spune vicepremierul ucrainean Iryna Vereșciuk.
Mii de persoane au rămas în continuare blocate la Mariupol, adăpostite prin subsoluri, cu puține alimente, apă și curent electric, potrivit BBC. Orașul suferă în mod constant atacuri aeriene și lovituri de artilerie din partea forțelor ruse.
Chiar și așa, o parte dintre civili au reușit să scape din oraș prin coridoarele umanitare negociate de partea ucraineană și cea rusă. Spre exemplu, joi, ar fi plecat peste 3.300.
UPDATE, 10.20: Ucraina susține că de la începutul invaziei rusești au fost uciși 135 de copii și au fost răniți alți 184.
UPDATE, 10: Aproape 10.000 de cetățeni ucraineni au intrat în România joi, în creștere cu 12% față de ziua precedentă, arată datele transmise de Poliția de Frontieră.
„De la declanşarea acestei crize, până la data de 24.03.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 537.548 cetăţeni ucraineni”, a mai menționat Poliția de Frontieră.
UPDATE, 09.45: Republica Moldova este prima țară expusă pericolului rusesc după Ucraina, a declarat eurodeputatul Eugen Tomac, președintele PMP, la Știrile B1 TV prezentate de Aneta Sângeorzan.
UPDATE, 09.30: Forțele ucrainene au reocupat orașe și poziții defensive de până la 35 de kilometri est de Kiev, potrivit informațiilor britanice. Cea mai recentă actualizare a informațiilor privind apărarea din Regatul Unit spune următoarele:
Contraatacurile ucrainene și forțele ruse care se retrag pe liniile de aprovizionare supraîntinse, au permis Ucrainei să reocupe orașe și poziții defensive de până la 35 de kilometri est de Kiev.
UPDATE, 09.00: A trecut o lună de când trupele ruse au invadat Ucraina și, în ciuda unor câștiguri limitate rapide, avansarea lor în unele orașe cheie, inclusiv capitala Kiev, a încetinit.
Deși există o opinie că asaltul Rusiei asupra Ucrainei nu a mers conform planului, țara continuă să-și folosească puterea aeriană pentru a distruge orașe și a ataca civilii pentru a forța Ucraina să se supună.
Cum va evolua conflictul? CNN a realizat cinci scenarii la care trebuie să fim atenți în săptămânile următoare.
UPDATE, 08.45: Președintele SUA, Joe Biden, își continuă vizita în Europa, iar vineri va merge în Polonia și va fi întâmpinat de omologul său polonez la Rzeszow, oraș aflat în apropierea frontierei cu Ucraina. Mai apoi, liderul american va călători spre Varșovia, transmit NDTV și CNN.
UPDATE, 08.40: Europa va suferi un șoc pentru că importante mase de locuitori din Ucraina vor încerca să vină cu speranța că vor trăi mai bine, însă și Europa suferă, a avertizat analistul economic Mircea Coșea, la Știrile B1 TV prezentate de Aneta Sângeorzan, unde s-a arătat de părere că o criză alimentară este iminentă.
UPDATE, 08.35: Forțele ruse au făcut progrese constante la Mariupol, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank independent din SUA. Orașul are un rol crucial pentru ofensiva rusă și a fost încercuit încă de la începutul lui martie, transmite BBC.
Totodată, spune ISW, forțele ruse au continuat să bombardeze Harkovul și au lovit un punct de livrare a ajutorului umanitar, atac soldat cu moartea a șase persoane și rănirea altor 15. Trupele invadatoare au securizat și câteva progrese minore în regiunile Donețk și Lugansk.
Prins în lupte intense, orașul Izium a fost în mare parte distrus.
UPDATE, 08.30: Este greu de crezut că la Kremlin se va lua o decizie pentru folosirea unui atac nuclear, chimic sau biologic, în condițiile în care generalii ruși știu că reacția NATO va fi imediată și proporțională, a declarat col. Ion Petrescu, analist militar, la Știrile B1 TV prezentate de Aneta Sângeorzan.
UPDATE, 08.20: SUA anunță că Ucraina a reușit să realizeze un atac asupra navelor rusești în portul din Berdiansk, potrivit urselor militare citate de CNN. Informațiile confirmă anunţul ucrainenilor potrivit căruia, o navă de desant aflată în portul Berdiansk a fost distrusă. Imagini video din oraş arătau nori de fum în zona portului şi mai multe explozii.
La mai bine de o lună de la momentul în care Federația Rusă lansa o invazie brutală asupra Ucrainei, forțele sale sunt respinse de rezistența ucraineană dimprejurul Kievului și au început chiar să ia poziții defensive la nord-vest de capitală, spune un oficial american, citat de CNN.
De partea cealaltă, Occidentul vine după o zi marcată de evenimente cruciale – Summitul NATO, Summitul G7 și reuniunea Consiliului European – care au consfințit noi decizii și prin care a transmis încă un mesaj ferm de coeziune și solidaritate. De altfel, președintele Statelor Unite, Joe Biden, a explicat că unitatea și menținerea sancțiunilor pe termen lung sunt ceea ce îl poate opri pe Vladimir Putin.
Tot prin vocea liderului de la Casa Albă, SUA a explicat că va răspunde dacă Federația Rusă va folosi arme chimice, însă natura răspunsului va depinde „de natura utilizării”.
Premierul britanic Boris Johnson spune și el că Vladimir Putin a subestimat Ucraina și nu va putea să o subjuge. În opinia liderului de la Londra, Kievul chiar ar putea să câștige războiul.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat și el statelor din Grupul celor 7 și a acuzat Federația Rusă că „a distrus arhitectura de securitate globală și a dat o lovitură puternică relațiilor internaționale”.
„Însă acesta este doar începutul. Războiul poate fi urmat de o criză alimentară. Cu cât trece mai mult timp fără să fie pace pe tărâm ucrainean, cu atât mai puține alimente va primi piața globală din Ucraina, iar multe țări din Asia, Africa și chiar Europa ar putea suferi probleme extreme în ceea ce privește accesul la alimente de bază și prețurile la alimente”, a adăugat Volodimir Zelenski.
Pe de altă parte, liderul ucrainean consideră că Europa a acționat „un pic cam târziu” pentru a opri invazia rusă, pentru că nu a sancționat Moscova și nu a opri gazoductul Nord Stream 2 ceva mai devreme, transmite BBC.