Islanda: Călătorii vaccinați anti-COVID-19, care dețin certificat de vaccinare, vor trebui să se testeze. De ce s-a luat această decizie

Islanda: Călătorii vaccinați anti-COVID-19, care dețin certificat de vaccinare, vor trebui să se testeze. De ce s-a luat această decizie
foto: Pixabay.com

Călătorii vaccinați împotriva COVID-19 care vor vrea să ajungă în Islandavor fi nevoiți să prezinte și un test COVID, informează AFP, citat de Agerpres.

De la începutul lunii aprilie, Islanda hotărâse ca cei vaccinați anti-COVID-19 să poată intra în țară fără control suplimentar, fiind nevoie doar de un certificat de vaccinare împotriva COVID-19.

Începând de la miezul nopţii, de joi spre vineri, s-a impus o nouă regulă, și anume, „este necesar un test pentru persoanele cu un certificat de vaccinare sau un certificat de infecţie anterioară din cauza dovezilor că pot fi purtătoare de virus”, a emis într-un comunicat Ministerul Sănătăţii.

Noua măsură, valabilăpână la 1 mai, cel puțin

Această noua măsură va fi valabilă până la 1 mai, cel puţin.

Decizia a fost luată în contextul în care o persoană s-a reinfectat cu COVID-19 după ce s-a întors dintr-un sejur în străinătate. Acest lucru a dus la cinci contaminări pe insulă, conform epidemiologului-şef Thorolfur Gudnason.

Printre primele ţări din lume care au recunoscut un paşaport de vaccinare, vasta insulă din Atlanticul de Nord, cu 365.000 de locuitori, a autorizat în ianuarie intrarea călătorilor din spaţiul Schengen care pot dovedi că au fost vaccinaţi ori că au avut deja COVID-19, fără alte formalităţi sanitare.

Dispozitivul a fost apoi extins la toţi vizitatorii „indiferent de originea sosirii”.

Pentru toţi ceilalţi călători – cu excepţia celor din Groenlanda unde virusul este inexistent – un test dublu intercalat cu cinci zile de carantină este încă obligatoriu, dar nu mai trebuie neapărat efectuat într-un hotel rechiziţionat de stat.

Acum este posibil să se aleagă carantina la domiciliu, de exemplu, „dacă sunt îndeplinite anumite condiţii”, a precizat joi ministerul.

Situația pandemică, în Islanda

Conform Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), Islanda se află printre țările cu cele mai scăzute rate de incidenţă din Europa. Numărul cazurilor noi de COVID-19 a crescut de la 21 martie.

În total, de la începutul pandemiei, Islanda a înregistrat 6.256 de cazuri de COVID și 29 de decese din cauza virusului ucigător.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Joe Biden, prima reacție după percheziția efectuată de FBI la reședința lui Donald Trump: „Știm că sunt unii care se concentrează mai mult pe căutarea puterii”
23:49 - Deși în conflict din cauza alegerilor, fostul vicepreședinte Mike Pence îl susține pe Trump în legătură cu percheziția FBI
23:46 - Rusia acuză SUA de „escaladare inutilă și nerezonabilă” privind tratatul pentru reducerea armamentului strategic: „A arătat ca o provocare fățișă”
23:23 - Turiști români, amendați după ce au fost prinși pe aeroport cu nisip, pietre și scoici, furate de pe plajele din Sardinia
23:17 - Picturi cu Mihai Viteazul și stemele Regatului României, descoperite la renovarea Universității de Medicină din Târgu Mureș. Erau „sub actuala zugrăveală”, spune rectorul (FOTO)
23:05 - Detaliile crimei din Argeş şochează anchetatorii! „Este dramatic!”
23:00 - Banchiza din Antarctica a ajuns la cea mai mică suprafaţă înregistrată vreodată, în istoria măsurătorilor din satelit
22:49 - Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, despre anunțul lui Alexandru Rafila: Ne dă peste cap toate programările. Un coleg a primit 380 de mesaje într-o zi de la pacienți după anunț (VIDEO)
22:20 - UPDATE: Masacru în Argeş. Cinci oameni ucişi de un bărbat cu probleme psihice!
22:07 - Suporterii lui CSA Steaua i-au cerut demisia lui Vasile Dîncu. Ultrașii au trecut și la amenințări: „N-am scăpat de Gigi ca să dăm de voi. Ori vă faceți treaba, ori va fi război” (FOTO)